Archív kategorií: Správy

Závislosť na internete dokáže zničiť človeku život mnohorakými spôsobmi

Pripojenie na internet je dnes už takmer základným právom každého jedného Európana. Čoraz viac využívajú internet aj deti a mladí ľudia a svet technológií prichádza neustále s novými a sofistikovanejšími nástrojmi, ktoré majú mladých chrániť pred rizikami online. Sú však hrozby, kde si musia poradiť či už s pomocou rodičov alebo úplne sami. Medzi tie novšie nástrahy patria aj hoaxy a závislosť na internete ako takom. Práve osvete o týchto novodobých neduhoch sa venovali aj workshopy pre 20 detí z Detskej univerzity, ktoré si pre ne pripravila spoločnosť Lenovo, globálny líder na trhu s počítačmi.

 

„Deti a mladí ľudia sa musia cítiť na internete v bezpečí. Je prirodzené, že ako výrobca počítačov pociťujeme zodpovednosť za to, aby bolo používanie našich produktov bezpečné. Už pri dizajnovaní našich zariadení si preto dávame záležať na rôznych bezpečnostných funkciách a prvkoch, no v prvom rade potrebujeme deti naučiť digitálne zručnosti a kritické myslenie, aby sa dokázali bezpečne orientovať v online svete aj samy. Preto je osveta, ktorej sa venujeme v Lenovo roky, taká dôležitá,“ povedal Vladimír Varzaly, country manager spoločnosti Lenovo.

 

Podľa posledných dostupných prieskumov, internet využíva 84,8% Slovákov (Internet World Statistics, 2020) a takmer polovica Slovákov (45%) sa na internet pripája každý deň (SAV, 2022).

Závislosť od internetu zatiaľ nie je uznaná za diagnostikovateľnú duševnú poruchu na rozdiel od gamingu, no problémy vyplývajúce z nadmerného používania internetu si zaslúžia pozornosť.  Ohrození sú najmä mladí ľudia, ktorí trávia na internete oveľa viac času než dospelí.

Trávenie neúmerného času online sa stáva problémom, keď to narúša schopnosť dieťaťa či mladého človeka viesť normálny život. „Sociálne siete či online hry vedia byť pre detský mozog natoľko stimulujúce, že zabúdajú na prestávky, vynechávajú jedlo, spánok, nesústredia sa na školu, netrávia čas s kamarátmi či rodinou. Intenzívna prítomnosť na sociálnych sieťach im zasa môže spôsobovať úzkosti a depresie. Internetu sa ale netreba báť, ak sa využíva s rozumom. Kľúčové je, aby čas, ktorý deti a mladí ľudia na internete trávia, venovali činnostiam primeraným ich veku,“ hovorí Matej Šťavina zo spoločnosti Lenovo, ktorý sa venuje vzdelávaniu detí a mladých ľudí na školách.

Na internete a sociálnych sieťach sú ako doma aj známi influenceri a tvorcovia obsahu Matej Slažanský alias Selassie a Sandra Sviteková alias Dejepis inak. „Povolaním som učiteľka, ale tisíce študentov učím na internete. Deti, ktoré dnes využívajú technológie úplne prirodzene odmalička, učím v prvom rade to, že nestačí byť iba digitálne natívny, ale nesmieme zostávať digitálne naivní,“ hovorí Sandra Sviteková alias Dejepis inak.

„Internet vie byť nebezpečné miesto, ale nemusí byť. Stačí vedieť, ako k nemu pristupovať. To, čo vidíme na internete je fikcia. Mnoho vecí je tu oveľa exponovanejších – napríklad nepravdivé informácie či nenávistné prejavy. Treba sa naučiť, ako sa voči nim brániť,“ dopĺňa ju Matej Slažanský alias Selassie.

Aké typy závislostí na internete sú najvypuklejšie?

Závislosť na internete je široký pojem, ktorý zahŕňa celú škálu správania a hoci neexistujú oficiálne diagnostické postupy a kritériá, je viacero typov závislosti na internete, na ktoré si treba dať pozor.

 

  • Online vzťahy – či už cez sociálne siete alebo rôzne chatovacie miestnosti, pre ktoré dokáže človek zanedbávať vzťahy v reálnom živote. Často pod vymyslenou identitou. Závislý človek si môže takto vypestovať nerealistické očakávania týkajúce sa osobných interakcií či neschopnosť nadväzovať vzťahy v reálnom živote. Posledné štúdie ukazujú, že až 10% používateľov sociálnych sietí je na nich závislých.

 

  • Nutkavé používanie internetu – interaktívne online aktivity ako online hazardné hry, online obchodovanie na burzách, online aukcie či online nakupovanie, ktoré predstavujú riziko najmä pre vašu peňaženku či pracovnú morálku ale aj medziľudské vzťahy.

 

  • Kompulzívne vyhľadávanie informácií – často u ľudí s predispozíciou na obsesívno-kompulzívnu poruchu, kedy má závislý neovládateľnú potrebu zbierať a organizovať informácie, čo môže znižovať jeho produktivitu v práci či v škole.

  • Závislosť na počítačových hrách – nemusí ísť ani o online hry. Jediná porucha, ktorá bola oficiálne uznaná a zahrnutá do Medzinárodnej klasifikácie chorôb (IDC-11).

 

Budúcnosť softvérového dizajnu

Spotrebitelia sú čoraz netrpezlivejší, ani ja nie som výnimka. Od aplikácií sa očakáva, že budú hladko integrované a sprístupnené pre všetky počítače, laptopy a mobilné zariadenia. Váš produkt teda musí byť dostupný vždy a všade, aby udržal krok s týmto novým druhom zákazníkov. Ako prvé vás napadlo nájsť niekoho, kto zlepí dokopy iPhonové a iPadové aplikácie – a problém je vyriešený, však? Nuž, ani nie.

Nechápte ma zle, som rovnakým fanúšikom operačného systému Apple, ako hocikto iný. Problém iPhonových aplikácií spočíva v tom, že nie všetci vaši zákazníci používajú Apple produkty. Niektorí uprednostňujú Android Symbian a niektorí, verte či nie, používajú obyčajný telefón s klasickými funkciami, ktoré sú obmedzené na na telefonovanie a zasielanie SMS správ.

V prípade desktopovej alebo DOS aplikácie je viac, než pravdepodobné, že bude kompatibilná iba s jedným operačným systémom (väčšinou Windows). Dni, kedy všetci koncoví užívatelia fungovali na Windowsoch, sú dávno preč a dnes diktujete užívateľom vy, aký OS budú potrebovať. Dostupnosť produktu iba určitej skupine operačných systémov limituje potenciálnu veľkosť daného trhu a nedovolí užívateľom aplikáciu využívať naplno.

Stačilo však zameriavania sa na prekážky a problémy, venujme sa ich riešeniam. Vývoj natívnych aplikácií na každý operačný systém a mobilné zariadenie by bol príliš drahý a udržiavať ho v chode by sa rovnalo nočnej more. Nezamerajme sa preto na systémy ako také, ale radšej to na ich spoločného menovateľa. Všetky majú internetový prehliadač, s výnimkou „barebones“ telefónov, ku ktorým sa dostaneme neskôr. Všimnite si však zvolený výraz „internetový prehliadač“ namiesto pripojenia na internet, pretože samotná schopnosť pripojenia sa do siete ešte zďaleka neznamená, že váš koncový užívateľ je aj skutočne schopný sa na internet pripojiť.

Dovoľte mi rozobrať výhody, ktoré so sebou prináša vývoj nezávislej aplikácie. Sú nimi:
• dostupnosť kdekoľvek na ktoromkoľvek zariadení (napr. Windows, Mac, Linux, iOS, Android, atď.),
• prenos dát v reálnom čase,
• spustenie konečným užívateľom nebude vyžadovať siahnutie, inštaláciu ani administrátorské práva,
• vaši užívatelia budú vždy pracovať s najnovšou verziou vášho produktu.

Hore spomenuté výhody sa vzťahujú rovnako na užívateľov, ako aj na IT oddelenia a softwarových inžinierov. Je nutné zdolať isté bariéry v oblasti dizajnu, no úmyslom tohto článku bolo predstaviť smer, ktorým sa softvérový dizajn bude v budúcnosti uberať. Smerujeme k vyriešeniu otázky schopnosti webových aplikácií naplniť komplexné požiadavky dnešných zákazníkov.

Otázky typu „Čo v prípade, ak užívateľ nemá pripojenie na internet?“ sú len jednými z mnohých obáv v prípade webových aplikácií. Čo keď moji užívatelia nebudú súhlasiť s tým, aby boli ich dáta hostované na internete. Je nereálne a prakticky nemožné očakávať od používateľov mobilných zariadení, aby ocenili tú istú aplikáciu na obrazovke desaťkrát menšej ako klasicky monitor. Napriek tomu, že rozobrať od základov tematiku dizajnu a
implementácie webových aplikácií by postačilo na ďalší článok, riešenia týchto otázok sa dajú pochopiť pri základnom prehľade o tom, ako internetový prehliadač vôbec funguje.

Keď je do internetového prehliadača zadaná adresa, ten spracúva súbory v danej lokalite. Prehliadač nezobrazuje iba stránky uložené na serveroch, ale aj stránky uložené buď lokálne alebo na pevnom disku. Online a offline zobrazovanie stránok, zabezpečovanie užívateľských dát a optimalizácia smartfónov zostávajú naďalej otázkami v prípade všetkých softvérov, ale autor tohto článku verí, že webové aplikácie majú potenciál zodpovedať tieto otázky a zároveň ponúkajú obrovské výhody v porovnaní ku klasickému dizajnu užívateľských programov.

Prečo je dobré fotky tlačiť a nielen nechávať len v pamäti mobilu? Tipy od Memoti.com

Jedným z najlepších spôsobov, ako si uchovať vaše obľúbené fotky, je vytvorenie fotoknihy alebo fotokalendára. Tieto produkty sú veľmi obľúbené v dnešnej dobe a sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú mať svoje najlepšie momenty vždy na dosah ruky. Fotokniha vám umožní objednať si vytlačenie vašich fotografií v krásnej a prehľadnej prezentácii.

Môžete si vybrať z rôznych veľkostí a typov krytov, aby vaša fotokniha bola ešte estetickejšia a hodnotnejšia už na prvý dotyk.

Ďalšou možnosťou, ako si vytvoriť vlastný unikátny produkt z vašich fotografií, je vytvorenie fotokalendára. Fotokalendár je praktický spôsob, ako si vyzdobiť stenu, zároveň sa však poslúžiť aj v jeho praktickom zmysle. Na každý mesiac si môžete vybrať svoju obľúbenú fotografiu a vytvoriť si tak doplnok domácnosti, ktorý bude pre vás osobitný a jedinečný.

Možnosťou, ako si vytvoriť unikátny kúsok na zavesenie, je vytvorenie fotoplátna. Tento spôsob je veľmi obľúbený hlavne vďaka svojej jednoduchosti a relativne nízkej cene.

Fotoplátno vám umožní vytvoriť si obraz na konkrétnu stenu, a to aj vo veľkých rozmeroch. Môžete si vybrať z rôznych druhov materiálov a typov zavesenia, preto vždy získate produkt presne podľa vašich predstáv.

Pretože je udržiavanie a vytváranie papierových fotografií z mobilov stále obľúbenejšie ako len ich nechať v pamäťových jednotkách, je jasné, že vytváranie fotokníh, fotoplátien a ďalších výrobkov z fotografií zostane obľúbené a populárne medzi ľuďmi aj v budúcnosti.

Tlač na rôzne médiá priamo z mobilu

Jedným zo spôsobov, ako si vytlačiť fotografie v špičkovej kvalite priamo z mobilného telefónu Apple iPhone, je slovenská aplikácia od Memoti.com. Táto bezplatná aplikácia umožňuje priamo cez displej upraviť kvalitu a vzhľad fotografií, ale aj ich rozloženie v koláži.

Môžete tlačiť na plátno, do podoby fotokalendára alebo nechať si zhotoviť fotoknihu s väzbou podľa vlastného výberu. Aplikácia samotná, rovnako ako jej editačné funkcie, je celkom bezplatná, ako zákazník platíte iba zvýhodnené ceny za tlač a dodanie.

Vyskúšajte aplikáciu od Memoti.com vo svojom iPhone aj vy a zistite cenu, za ktorú môžete mať fotoobraz na plátne, kalendár alebo fotoknihu. Možno vás aplikácia milo prekvapí.

Budúcnosť jediného kolesa

Snaha o znižovanie počtu kolies vo vozidlách všetkého druhu nie je iba otázkou minulosti, práve naopak. V súvislosti s dopytom po downsizingu motorov, zmenšovaním osobných automobilov a zlepšovaním dostupnosti mestských skútrov prichádza do úvahy ešte ďalšie okresanie počtu kolies až na nutný minimum – tým je jediné koleso.
Jednokolesové vozidlá sa zvyknú označovať aj ako monocykle alebo unicykle, prípadne ako monowheel či one wheel. Jeden z prvých vznikol už v roku 1869 a pod patent sa podpísal jeho konštruktér, Richard C. Hemming. Princíp funkčnosti monocyklov sa v žiadnom ohľade nevymyká zákonom fyziky a ani k ich bezproblémovej funkčnosti nie je potrebné špeciálne technologické portfólio. Vodič vozidla sa na ňom (alebo v ňom) udrží v rovnováhe vďaka princípu, ktorý poznáme už z gyroskopu.
Dôvod, prečo monocykle dodnes nenašli uplatnenie aj v sériovej výrobe, spočíva v ich nie celkom vysokej miere poskytovanej bezpečnosti a chýbajúcej univerzálnosti. Zatiaľ, čo bicykle a klasické motorky sa dajú svojpomocne opraviť aj doma, v prípade monocyklov by bol problém väčší.
Navyše, oveľa zásadnejším problémom je pohon takéhoto vozidla. Jednokolesové vozidlá by mali ponúkať v prvom rade lepšie možnosti skladovania, keďže ich cieľom je zmenšovať celkový objem vozidla. Ak by sme toto určili ako prioritu, potom by pôvodný monocykel od R.C Hemminga nemal šancu uspieť, pretože jeho „vodič“ sedel vo vnútri veľkého kolesa.
So skvelou víziou blízkej budúcnosti a navyše aj s funkčnými prototypmi monocyklov prišla istá americká spoločnosť. Tá vyvíja jednokolesové motorky na elektrický pohon so vstavaným počítačom – gyroskopom, ktoré reprezentujú celkom reálnu víziu modernej mestskej dopravy. Jednokolesové motorky Ryno sú kombináciou klasického elektrického skútra a slávneho Segwayu, dvojkolesovej kolobežky ovládanej nakláňaním sa v stoji.
Elektrické jednokolesové motorky sú určené v prvom rade do mestského prostredia a do akéhokoľvek počasia. Od bežných motoriek sa líšia prakticky iba dvomi vecami – prvou je fakt, že majú iba jediné koleso a druhou technologické prevedenie, ktoré si vyžaduje vyplnenie kolesa. Práve v ňom sa totiž nachádza motor schopný okamžite reagovať na zmeny polohy a zrýchlenia tak, aby sa jeho vodič nedostal do nestability.
Tieto elektrickým motorom poháňané monocykle sa dokážu pohybovať aj po schodoch a stredne náročnom teréne, na normálnej mestskej ceste dosahujú rýchlosť až 40 km/h a majú dojazd 80 kilometrov na jedno nabitie. Predávať sa začnú ešte tento rok a aj ich ceny sú celkom prijateľné. Hodnota 5-tisíc amerických dolárov síce presahuje sumu, ktorú zaplatíte za bežný elektrický skúter, avšak stále je to akceptovateľná položka, najmä vzhľadom na nízku nákladovosť prevádzky. Batéria vozidla sa dá nabíjať aj doma, dokonca sa dá aj celkom pohodlne preniesť do bytu a ušetriť tak za garáž alebo parkovacie miesto.
 

Moderné technológie a filantropia idú ruka v ruke

Moderné technológie, to nie sú iba telefóny, tablety a hry. Sú to aj platformy, ktoré umožňujú jednotlivcom a skupinám tvoriť a pomáhať. Skvelým príkladom sú najmä americké organizácie, ktoré dokazujú, že inovácie nemusia byť o miliónových investíciách a rokoch vývoja. Občas stačí trocha entuziazmu, snahy zlepšiť svet a aspoň pokročilá technická zdatnosť. Na nasledovných stranách sa dočítate o niektorých projektoch, ktoré využívajú bežne dostupnú modernú techniku k dosahovaniu vyšších cieľov.

Smarthodinky sledujúce príznaky epileptického záchvatu

Inteligentné hodinky sú významná inovácia vo svete elektroniky, ktorá ešte stále iba čaká na svoj najväčší rozmach. Už dnes sa ale na trhu objavujú také zariadenia, ktoré dokážu skutočne pomáhať.

Dobrým príkladom takéhoto zariadenia je Embrance, smart náramok so schopnosťou rozpoznať blížiaci sa alebo aj už prebiehajúci epileptický záchvat. Náramok (alebo smarthodinky) s jednoduchým dizajnom a praktickou funkčnosťou vyrobila spoločnosť Empatica a navrhla ich predovšetkým pre deti, ktoré trpia epilepsiou. Zariadenie, ktoré sa dá nosiť na zápästí alebo aj na členku, rozpoznáva zdravotný stav vstavanými senzormi. Keď hodinky zaznamenajú kritický stav, informujú vopred nastavené čísla prostredníctvom správy. Napríklad rodič alebo pedagóg presne vie, kedy sa u dieťaťa epilepsia prejaví a zabezpečí všetko pre to, aby sa mu nič nestalo. Zariadenie funguje spoľahlivo nielen pri deťoch, ale aj pri dospelých a starých ľuďoch.

Kreslenie očami EyeWriter

Nadácia NotImpossible zo Spojených štátov je vo svete unikátom. Za relatívne malé finančné prostriedky tvorí také produkty, ktoré sú dostupné pre všetkých celkom zadarmo, prípadne iba za niekoľko dolárov. Jeden zo skvelých projektov tejto nadácie je EyeWriter.

EyeWriter sú v podstate obyčajné okuliare bez skiel, na ktoré sú pripevnené malé lacné kamery. Tieto kamery sledujú pohyb zreničiek a prenášajú ho do počítača, ktorého softvér tieto pohyby rozpoznáva a interpretuje ako príkazy. Stačí sa teda naučiť niekoľko štandardných pohybov očami a zrazu aj človek pripútaný na lôžko môže ovládať počítač a komunikovať s okolím. Členovia nadácie NotImpossible technológiu vyvinuli a otestovali v spolupráci s graffity umelcom Tempt One. Ten sa stal obeťou agresívneho typu sklerózy, ktorá sa nazýva aj Lou Gehrigova choroba. Trpí ňou aj populárny fyzik Stephen Hawking a jej prejavom je kompletná paralýza tela vrátane dýchania, prehĺtania a reči.

Nadácia svoj vynález poskytla verejnosti celkom zadarmo. Softvér do počítača si môžete stiahnuť kedykoľvek celkom bezplatne a jediné, čo vás môže stáť niekoľko eur, sú kamery sledujúce pohyby očí. Na internete sa všetky súčiastky potrebné pre EyeWriter dajú zakúpiť za približne 13 eur, čo je priam revolučné. Už je potrebné technológiu iba štandardizovať a rozšíriť do sveta tak, aby ju mohol využívať naozaj každý aj bez potreby absolvovať hodiny a hodiny na úradoch a v zdravotných poisťovniach.

3D tlač ľudských orgánov a ciev

Predstavte si svet, v ktorom už nebude musieť niekto zomrieť, aby iný človek dostal nové srdce. Celkom pekná predstava a s modernými 3D tlačiarňami je dnes opäť o niečo reálnejšia. Americká firma BioBots začiatkom tohto roku v Las Vegas ukázala tlačiareň, ktorá dokáže v priebehu niekoľkých minút priamo pred vašimi očami vyrobiť funkčnú časť ľudského orgánu alebo dokonca cievy a tepny.

Technológia stále potrebuje čas a peniaze na svoj vývoj, avšak je na veľmi dobrej ceste zmeniť svet zdravotnej starostlivosti o pacientov, ktorí sú odkázaní na transplantácie. Materiál, ktorý 3D tlačiareň vrství na podkladovú plochu, obsahuje aj naše vlastné telo ako stavebnú hmotu – kolagén, fibrín, PEG a ďalšie. Výsledný produkt je prekvapivo číry, akoby vyrobený zo silikónu. Výrobca tvrdí, že dnes dokáže so svojou 3D biotlačiarňou vyrobiť dočasné alebo i trvalé náhrady chrupaviek, niektoré časti srdca, dokonca tiež kosti a kratšie cievy.

Exoskeletony už nie sú iba sci-fi

Možno sa slovo exoskeleton javí ako pomerne komplikované, avšak celá tá veda za ním je nepomerne komplikovanejšia a komplexnejšia. Je to elektromechanický oblek, ktorý umožňuje chôdzu, stabilitu alebo aspoň čiastočné zväčšenie sily človeku, ktorý ho má oblečený. Jeden funkčný exoskeleton je výsledkom spojenia mechaniky, elektrotechniky, elektroniky, hydrauliky a softvéru. Nikdy predtým vyrobený byť nemohol, pretože je výsledkom technologického pokroku 20. a 21. storočia.

Základnou myšlienkou vývoja exoskeletonov je snaha o umožnenie samostatnosti a chôdze pre ľudí, ktorí sú paralyzovaní a preto pripútaní na invalidný vozík. Už aj dnes sa dajú najmä v Spojených štátoch zakúpiť funkčné exoskeletony, ktoré skutočne dokážu aj ochrnutému dopriať zážitok z chôdze, hoci stále s použitím barlí.

Exoskeletony majú pred sebou ešte dlhú cestu, ale už dnes nachádzame vo svete veľmi uspokojivé riešenia a produkty. Nemusí ísť pritom vždy iba o kompletné obleky na torzo, ruky a nohy – veľký význam má vývoj a stavba aj samostatne použiteľných častí, napríklad len pre ruky alebo nohy. Dobrým príkladom je projekt Titan Arm, ktorý sa oblečie na ruku a umožňuje zväčšovanie sily jeho nositeľa až o 18 kilogramov. Pre ľudí po mozgovej mŕtvici je takýto vynález niečím nesmierne prínosným.

Exoskeletony potrebujú ešte nejaký čas na svoj rozvoj. Je potrebné, aby sa ich vývoja ujali aj veľké spoločnosti a aby sa na ich tvorbu špecializovali odborníci z celého sveta. Takto postupnými krokmi dospejeme k svetu, v ktorom už nebude tak veľká priepasť medzi zdravými a hendikepovanými a kde invalidné vozíky nebudú nevyhnutnosťou.

Stavba domov z legových megakociek

Ak sa dajú z lega postaviť malé domčeky a hrady, prečo by sa nedali postaviť aj skutočné domy? Je to triviálna otázka, ale pritom celkom správna. Je možné, aby sa aj veľké domy stavali z lega, ak sú jednotlivé kocky dostatočne veľké, odolné, trvanlivé a majú aspoň základné tepelno-izolačné vlastnosti.

Spoločnosť EverBlocks Systems vyrába a predáva veľké kocky podobajúce sa na populárnu stavebnicu pre deti, ktoré je možné použiť ako stavebný materiál pre provizórne stavby. Uplatnenie nachádza napríklad na miestach postihnutých prírodnými katastrofami, chudobou, ale aj všade tam, kde je záujem o inovatívne spôsoby stavby budov. Podľa výrobcu je materiál Polypropelyne co-polymer celkom bezpečný, dá sa čistiť bežnými domácimi prostriedkami a navyše neprepúšťa žiadne baktérie.

Najlepšie na tejto veľkej stavebnici je, že umožňuje mimoriadnu variabilitu a skladá sa veľmi jednoducho. Veď skladať na seba ľahké plastové kocky dokáže aj dieťa.

Inšpirujte sa Googlom

Vytvárať veľké a dobré veci nie je iba úlohou pre filantropov a špecialistov na softvér a hardvér. Nech to vyznie akokoľvek, vo svete altruizmu a pomoci sa cení aj samotná snaha, pretože práve ona vedie k výsledkom meniacim svet k lepšiemu. Aj vaša firma môže byť jednou z tých, ktoré vedia pomôcť a nemusí ju to stáť veľa peňazí a ani času navyše. Inšpiráciu nájdete v spoločnosti Google, o ktorej rozsiahlych filantropických aktivitách nepochybne viete aspoň to najpodstatnejšie.

Menej známy je projekt tejto spoločnosti s názvom Impact Challenge. Niekoľko tímov amatérov a profesionálov si stanoví určité ciele týkajúce sa pomoci ľuďom, zvyčajne s telesným hendikepom a nasledovných 72 hodín sa skupiny aktívne venujú tomu, aby stanovené ciele naplnili. Cieľ sa môže počas 72 hodín aj zmeniť, pretože výsledkom má byť produkt schopný zlepšiť kvalitu života konkrétnemu človeku alebo celej komunity.

Koncom minulého roka Google na projekte Impact Challenge spolupracovalo s firmami Tikkun Olam Makers a United Cerebral Palsy a spoločne hľadali riešenia problémov pre hendikepovaných a chorých. Víťazom tohto “maratónu” sa stal prototyp príslušenstva pre invalidné vozíky, ktorý meria tlak pomocou početných senzorov. Pre ľudí so zníženou citlivosťou na tlak je to veľká vec, pretože priamo na displeji telefónu si môžu kontrolovať, či sedia správne, bezpečne a zdravo.

Samsung Galaxy Tab S9 posúva latku kvality medzi tabletmi na vyššiu úroveň vďaka najlepšej technológii Galaxy

Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje nový rad tabletov Galaxy Tab S9, špičkové modely, ktoré v celom segmente posúvajú hranice kvality a vytvárajú nový štandard pre multimediálnu aj kreatívnu činnosť. Všetky tri modely, teda Galaxy Tab S9, S9+ a S9 Ultra, sú vybavené vynikajúcim displejom Dynamic AMOLED 2X a mimoriadne výkonným procesorom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy pre tvorenie aj zábavu. Súčasťou základného balenia je aj dotykové pero S Pen s certifikátom odolnosti IP68. Rovnakým certifikátom sú po prvýkrát v histórii radu Galaxy Tab S vybavené aj samotné tablety, takže sa dajú bez problémov používať aj v prírode. 

„Na súčasnom trhu nič ako Galaxy Tab S9 jednoducho neexistuje. Do celej kategórie tabletov vnášajú naše novinky prevratné zmeny, ponúkajú všetko, čo majú ľudia na tabletoch radi, v špičkovom balení,“ vyhlásil TM Roh, prezident a riaditeľ divízie Mobile eXperience v Samsung Electronics. „Vďaka nim môžu používatelia ľahko a rýchlo uvádzať do života svoje najlepšie kreatívne predstavy a nápady.“

 

Svet zábavy a inšpirácie, nech ste kdekoľvek

Je jedno, či radšej hráte hry alebo sledujete filmy – model Galaxy Tab S9 Ultra je vybavený špičkovým displejom Dynamic AMOLED 2X s uhlopriečkou 14,6 palca alebo 37 cm, čo pri mobilnom zariadení znamená naozaj veľkú výhodu. Vo všetkých modeloch nového radu nájdeme aj technológiu HDR10+, ktorá optimalizuje obraz záber po zábere a scénu po scéne a neustále upravuje jas a farebné podanie. Dynamická obnovovacia frekvencia sa automaticky mení v rozsahu 60 až 120 Hz, aby sa obraz nikdy ani na okamih nezasekol a zároveň sa šetrila batéria. Technológia Eye Comfort znižuje záťaž pre oči obmedzením modrého svetla o viac ako 70 percent. Vďaka nej tiež vynikajú zdanlivo nenápadné detaily vo fotografiách, technických nákresoch, animáciách aj v ďalšom grafickom obsahu. Výhodou je aj pomer strán 16:10, vhodný pre filmy aj televízne seriály.

 

Zábavu na tabletoch Galaxy Tab S9 ešte vylepšuje skvelý zvuk zo štvorice reproduktorov, o 20 % väčších oproti predchádzajúcej generácii. O kvalitu zvuku sa postarala renomovaná spoločnosť AKG, samozrejmosťou je podpora Dolby Atmos. A aby ste si pripadali naozaj ako v bavlnke, môžete si vybrať rôzne zvukové režimy na hranie, hudbu, videohovory a pod. A ak si chcete vziať tablet so zábavou von, príde vhod nová technológia Vision Booster. Automaticky deteguje výrazne jasné okolité prostredie a posilní farby aj jas displeja. Tablet môžete pri sledovaní postaviť na stôl či iný povrch na výšku, alebo na šírku pomocou ochranného puzdra so stojančekom.

 

Samotné tablety radu Galaxy Tab S9 sú štíhlejšie ako ich predchodcovia, ich funkčná výbava však rozhodne nie je malá. Srdcom všetkých modelov je vlajková loď medzi procesormi, Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, ktorý poháňa aj najnovšiu generáciu smartfónov značky Samsung. Pri dlhom streamovaní, hraní alebo strihaní videa vôbec po prvýkrát pri tabletoch Galaxy pomáha zvýšiť výkon aj vyspelá výparníková komora. Vďaka úzkej spolupráci s renomovanými partnermi z odboru herného vývojárstva sú mnohé mobilné tituly optimalizované pre veľký displej. Okrem toho má rad Galaxy Tab S9 zo všetkých doterajších tabletov od Samsungu najvyššiu tepelnú účinnosť, spomínaná výparníková komora má špeciálnu konštrukciu, ktorá zodpovedá vysokej záťaži pri hraní. Teplo sa teraz rozptyľuje dvoma smermi a systém si preto udrží vysoký výkon po dlhšiu dobu. 

 

Sloboda tvoriť a realizovať nápady bez zbytočných problémov

V základnom balení každého z modelov radu Galaxy Tab S9 sa nachádza doplnok, ktorý používatelia tabletov dobre poznajú a milujú – dotykové pero Galaxy S Pen. Vďaka nemu je možné na tablet skutočne písať ako ceruzkou na papier. Tablety Galaxy Tab S9 aj pero S Pen sa v novej generácii pýšia certifikátom IP68, čo znamená odolnosť proti vlhkosti a prachu – používatelia majú vďaka tomu možnosť používať tablet v zásade kdekoľvek bez toho, aby si oň museli robiť obavy. Perom je možné písať aj do vyhľadávacích okienok, do prehliadačov a internetových obchodov s aplikáciami a vďaka novej konštrukcii dobíjacej kolísky je možné vložiť do nej pero ľubovoľnou stranou. A ak chcú používatelia ešte lepšie zážitky, môžu si zaobstarať vylepšenú verziu pera S Pen Creator Edition. To má zdrsnený povrch, takže sa pohodlnejšie drží, a je možné ho naklopiť do výraznejšieho uhla. K dispozícii sú tiež dva druhy hrotov, tvrdý na kreslenie a mäkší na písanie.

 

Kreatívne projekty všetkého druhu sa na kvalitných displejoch nových tabletov vynímajú naozaj výborne. Vďaka funkcii Multi Window je možné naraz zobraziť až tri aplikácie v jednotlivých, úhľadne usporiadaných oknách. Môžete tak mať zároveň otvorený napríklad internetový prehliadač, galériu s fotografiami a poznámkový blok a plynulo medzi nimi prechádzať. V režime Pop-Up View sa zase aplikácie zobrazia ako plávajúce okná, pod ktorými je stále vidieť štandardná pracovná plocha.

 

Pri cestovaní alebo práci v teréne príde vhod ochranný kryt s klávesnicou a touchpadom a režim DeX Mode – dohromady dokážu zmeniť tablet na bežný, ale stále ľahko prenosný počítač. Klávesnicu je možné nastaviť v rôznych uhloch a je podsvietená, takže funguje ako skutočná klávesnica notebooku. V režime DeX Mode sa na displeji zobrazí kurzor, okná je možné zväčšovať či zmenšovať a ľubovoľne posúvať. Vďaka funkcii Second Screen je možné na displeji tabletu zobraziť plochu z počítača alebo ju rozšíriť a použiť tablet ako druhý monitor. Pri videohovore cez Google Meet je možné zdieľať obsah displeja a dokonca aj editovať poznámky v Samsung Notes spoločne s ďalšími účastníkmi.

 

Účelom tabletov radu Galaxy Tab S9 je umožniť ľuďom pracovať v akomkoľvek prostredí a podporovať ich kreatívne úsilie. Preto do funkčnej výbavy patrí množstvo aplikácií pre aktivity najrôznejších druhov. Obľúbená aplikácia GoodNotes umožňuje originálny spôsob písania poznámok a denníkových zápiskov, na Androide úplne po prvýkrát a výlučne pre používateľov tabletov Galaxy. Poznámky vytvorené v GoodNotes na ľubovoľnej platforme je možné ľahko zdieľať a spoločne editovať s ďalšími ľuďmi.

 

Profesionálny program na strih videa LumaFusion uľahčuje okrem úpravy obrazových záznamov aj ich zdieľanie. Fotografie a videá vytvorené pomocou telefónov Galaxy (aj s veľkým dátovým objemom) je možné ľahko zdieľať v tablete Galaxy Tab S9 pomocou funkcie Quick Share. Pri strihu videozáznamov v aplikácii LumaFusion príde vhod predovšetkým rozmerný displej Galaxy Tab S9 Ultra. 

 

Veľkého vylepšenia sa dočkala aj aplikácia Clip Studio Paint, v novej verzii funguje ako plnohodnotné tabletové rozhranie pre kreslenie či maľovanie. Ďalšia aplikácia ArcSite zase umožňuje profesionálnym aj amatérskym grafikom či projektantom realizovať ich nápady a predstavy formou starostlivo prepracovaných 2D CAD nákresov či komplexných projektových štúdií. Vďaka úzkej spolupráci s Googlom i ďalšími partnerskými firmami tak môžu používatelia využiť veľkú plochu displeja skutočne na maximum a vdýchnuť život svojim nápadom. 

 

Špičkový zážitok doma i v teréne

Tablety radu Galaxy Tab S9 od začiatku fungujú ako pevná a integrálna súčasť širokého ekosystému Galaxy. Mnohé kreatívne nástroje tak ideálne fungujú pri prepojení tabletov s inými prístrojmi. Napríklad aplikácia Multi Control umožňuje ľahké kopírovanie a presúvanie textov a obrazových súborov medzi tabletom a smartfónom. Telefón je pritom možné ovládať priamo pomocou touchpadu na Galaxy Tab S9.

 

Nezáleží však len na softvéri – tablety radu Galaxy Tab S9 prevzali od najvyššieho telefónneho radu Galaxy S aj ikonický dizajn a hardvérové funkcie, napríklad vynikajúci fotografický systém. Sú ľahké a štíhle, model Tab S9 Ultra má hrúbku len 5,5 mm, ale certifikát IP68 zároveň svedčí aj o značnej odolnosti. Bez problémov zvládajú aj drsnejší pobyt v teréne, proti škrabancom ich chráni konštrukcia z pevného hliníka (Armor Aluminum). Pokiaľ vás najlepšie nápady stretávajú na nečakaných miestach, nový tablet je ideálnym nástrojom na ich realizáciu – použiť ho možno prakticky kdekoľvek a vydrží v prevádzke celý deň. A vďaka odolnému zadnému krytu oň nemusíte mať strach ani v náročnom prostredí.

 

Rad Galaxy Tab S9 je skrátka ďalším dôkazom toho, že Samsung vďaka svojim šikovným technológiám vylepšuje svojim zákazníkom život, pritom však radikálne znižuje dopad svojej činnosti na životné prostredie. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami využívajú tablety Tab S9 oveľa viac recyklovaných materiálov v interných aj externých komponentoch. Taktiež sa zmenilo balenie a papier použitý na výrobu krabičky je 100 percent recyklovaný.

 

Všetky tablety radu Galaxy Tab S9 budú k dispozícii v grafitovej farbe. Tablet Galaxy Tab S9 bude dostupný aj v béžovom prevedení. 

 

Ceny a dostupnosť na Slovensku

Tablety zo série Galaxy Tab S9 je možné na Slovensku predobjednávať od 26. júla, v obchodoch budú k dispozícii od 11. augusta 2023.

 

Zákazníci, ktorí si v období od 26. 7. do 10. 8. 2023 (vrátane) alebo do vypredania zásob zakúpia tablety Galaxy Tab S9, Galaxy Tab S9+ alebo Galaxy Tab S9 Ultra, môžu po registrácii v aplikácii Samsung Members odpredať svoje staré zariadenia a k výkupnej cene navyše získať výkupný bonus vo výške 200 eur (pri nákupe Tab S9), 250 eur (Galaxy Tab S9+) alebo 400 eur (Galaxy Tab S9 Ultra). Ďalej zákazníci získajú navyše pri nákupe nových modelov do 31. 8. automaticky Galaxy Premier Service na 1 rok. 

 

Dostupné modely, veľkosti úložiska a odporúčané maloobchodné ceny sú nasledovné:

MODEL ÚLOŽISKO VARIANT WI-FI VARIANT 5G
Galaxy Tab S9 8 + 128 GB 899 eur 1049 eur
12 + 256 GB 1019 eur 1169 eur
Galaxy Tab S9+ 12 + 512 GB 1239 eur 1389 eur
Galaxy Tab S9 Ultra 12 + 512 GB 1459 eur 1609 eur
16 GB + 1 TB 1759 eur 1909 eur

Uvedené ceny sú odporúčané maloobchodné ceny výrobcu. Predajná cena sa môže líšiť podľa predajcu. Akčná ponuka nemusí byť dostupná u všetkých predajcov.

Ako spraviť dobrú fotku mobilom a lacno ju vytlačiť na plátno? Máme tipy od Memoti.com

Pripravili sme pre vás užitočné tipy, ako spraviť fotku mobilom, aby sa dala bezpečne vytlačiť na fotoplátno.

  1. Vyberte si vhodné miesto – Vyhľadajte miesto s dostatočným množstvom svetla a dobrej kvality pozadia. Vyhýbajte sa tmavým alebo príliš svetlým oblastiam.
  2. Použite stabilizáciu – Aby ste zabránili rozmazaniu fotky, použite stabilizáciu. Buď použite statív alebo oprete mobil o stabilný povrch. Prakticky všetky mobilné telefóny už dnes majú nejakú formu stabilizácie, avšak vysoko efektívna stabilita je stále doménou drahších fotomobilov.
  3. Nastavte ostrosť – Sústreďte sa na dôležitú časť obrázka a nastavte ostrenie na túto oblasť. Väčšina mobilov má možnosť manuálneho nastavenia zaostrenia, takže sa presvedčte, že je správne nastavené. Výhodou moderných telefónov je, že na nich viete spraviť aj rozmazané pozadie ako zámer, využite takéto možnosti, fotka bude skutočne krajšia, vizuálne hlbšia.
  4. Zvoľte správne rozlíšenie – Ak chcete vytlačiť fotografiu na veľkom formáte, zvoľte vyššie rozlíšenie. Väčšina mobilov má možnosť manuálneho nastavenia rozlíšenia, takže si vyberte to najvyššie. Ak si robíte fotografiu cielene na veľký formát, nemá zmysel šetriť pamäťou.
  5. Správne osvetlenie – Ak je miesto, kde fotíte, príliš tmavé, použite blesk. Ak je miesto príliš svetlé, použite funkciu obmedzenia expozície a nastavte ju podľa potreby. Dobrou správou je, že všetky mobily dnes už dokážu úroveň expozície ovládať automaticky, avšak napríklad tmavé scény majú tendenciu nasilu presvetľovať. Vtedy je vhodnejšie využiť manuálny režim fotenia.
  6. Správny pomer strán – Ak chcete vytlačiť fotografiu nafotoplátno, uistite sa, že máte správny pomer strán. Väčšina fotoplátien má formát 3:2 alebo 4:3, takže si vyberte formát, ktorý najlepšie vyhovuje vašej fotografii. Aby ste sa vyhli prípadnému orezaniu dôležitých častí fotografií, snažte sa pri fotení zachovať okraje fotky prázdne – aby ste jednoducho mali z čoho odkrojiť.
  7. Správne uloženie – Uložte fotografiu vo vysokej kvalite a vo formáte JPG, prípadne ak máte možnosť, do bezstratového formátu RAW. Tým sa uistíte, že fotka bude vytlačená v najvyššej kvalite.
  8. Upravte výsledok v editore – Ak je to potrebné, môžete upraviť fotografiu pomocou editora priamo v mobile. Obsahuje ju aj iPhone. Môžete upraviť farby, kontrast a jas, aby sa fotka čo najviac priblížila k vašej predstave, prípadne odstrániť nežiaduce objekty na fotke.
  9. Skontrolujte fotku – Predtým, ako ju pošlete na vytlačenie, skontrolujte fotku na počítači alebo na inom zariadení. Uistite sa, že na nej nie sú veci, ktoré na nej nechcete. Na displeji mobilu totiž môžete celkom jednoducho prehliadnuť niečo, čo sa bude potom roky vynímať na plátne ako päsť na oko.

Ak dodržíte tieto tipy, môžete si byť istí, že vaša fotografia nafotená mobilom bude vyzerat skvele aj na fotoplátne. Potom už len stačí zvoliť si správne miesto na vystavenie vášho umeleckého diela.

Tlač na rôzne médiá priamo z mobilu

Jedným zo spôsobov, ako si vytlačiť fotografie v špičkovej kvalite priamo z mobilného telefónu Apple iPhone, je slovenská aplikácia od Memoti.com. Táto bezplatná aplikácia umožňuje priamo cez displej upraviť kvalitu a vzhľad fotografií, ale aj ich rozloženie v koláži.

Môžete tlačiť na plátno, do podoby fotokalendára alebo nechať si zhotoviť fotoknihu s väzbou podľa vlastného výberu. Aplikácia samotná, rovnako ako jej editačné funkcie, je celkom bezplatná, ako zákazník platíte iba zvýhodnené ceny za tlač a dodanie.

Vyskúšajte aplikáciu od Memoti.com vo svojom iPhone aj vy a zistite cenu, za ktorú môžete mať fotoobraz na plátne, kalendár alebo fotoknihu. Možno vás aplikácia milo prekvapí.

Prečo je fotokniha lepšia ako ukladanie fotiek iba v pamäti mobilu? Tipy od Memoti.com

Jednou z hlavných výhod fotoknihy je trvanlivosť. Pamäťové karty sa môžu pokaziť alebo sa môže stať, že stratíme telefón a spolu ním aj všetky naše fotografie.

Cloud tiež nemusí situáciu zachrániť vždy, veď z minulosti už poznáme situácie, kedy padli aj veľké servery alebo sa do účtov nabúrali hackeri a vybielili ich.

S fotoknihou môžeme byť istí, že pamiatky nášho života pretrvajú celý život a môžeme ich preniesť aj na ďalšie generácie.

Okrem toho, fotokniha je skvelý spôsob, ako skutočne zviditeľniť svoje fotografie. Fotografie na telefóne sú obmedzené na rozlíšenie obrazovky, čo znamená, že detaily sa často stratia. S fotoknihou si môžete pozrieť svoje fotografie v zväčšenom meradle a v nevídanom rozlíšení presahujúcom 300 dpi, čo vám umožní vidieť každý detail a vizuálnu hĺbku.

Fotoknihy tiež umožňujú vám vytvoriť peknú a koordinovanú prezentáciu vašich fotografií. Môžete zvoliť farbu aspoň alebo dizajn a pridať popisky alebo anotácie k vašim fotografiám. Tento prístup vám umožní usporiadať vaše fotografie tak, aby boli vizuálne atraktívne a zmysluplné pre váš zámer – môže ním byť napríklad aj obdarovanie členov rodiny.

Je pravdou, že fotokniha vyžaduje určitú investíciu, ale výsledná hodnota a krása je bezpochyby vysoká. Ak chcete zachovať svoje spomienky trvalo a užiť si jedinečnú vizuálnu prezentáciu svojich fotografií, fotokniha je skvelá voľba.

Tlač na rôzne médiá priamo z mobilu

Jedným zo spôsobov, ako si vytlačiť fotografie v špičkovej kvalite priamo z mobilného telefónu Apple iPhone, je slovenská aplikácia od Memoti.com. Táto bezplatná aplikácia umožňuje priamo cez displej upraviť kvalitu a vzhľad fotografií, ale aj ich rozloženie v koláži.

Môžete tlačiť na plátno, do podoby fotokalendára alebo nechať si zhotoviť fotoknihu s väzbou podľa vlastného výberu. Aplikácia samotná, rovnako ako jej editačné funkcie, je celkom bezplatná, ako zákazník platíte iba zvýhodnené ceny za tlač a dodanie.

Vyskúšajte aplikáciu od Memoti.com vo svojom iPhone aj vy a zistite cenu, za ktorú môžete mať fotoobraz na plátne, kalendár alebo fotoknihu. Možno vás aplikácia milo prekvapí.

Prečo si namiesto fotiek vybrať radšej fotokalendár? Tipy od Memoti.com

Ak chcete darovať niečo, čo bude naozaj osobné a prekvapivé, nápadité, fotokalendár z rodinných fotiek je tou správnou voľbou. Takýto kalendár totiž nie je len praktickým pomocníkom na zaznamenávanie svojich termínov, ale zároveň poskytuje priestor na to, aby sa každý deň mohol tešiť z nového obrázka svojich blízkych. 

Ak do jednotlivých mesiacov zakomponujete aj niečo vtipné alebo symbolické, máte úspech daru zaručený.

Fotokalendár je ideálny darček pre vašich rodičov, ale aj pre vašich starých rodičov, ktorým ukážete, ako sa vaša rodina vyvíjala a koľko sa toho zmenilo v priebehu rokov. 

Môžete kalendár koncipovať ako historický pamätník, ktorý bude počas roka sprevádzať domácnosť a dopĺňať jej dynamiku.

Jednou z hlavných výhod fotokalendára je jeho trvácnosť. Je pravda, že za rok už budú dátumy neaktuálne, lenže fotografie ostanú navždy. A tie z kalendára sa dajú nielen odložiť, ale aj vystrihnúť a použiť vo fotoalbume, keďže kvalita papiera obyčajne zodpovedá kvalite štandardného lesklého fotopapiera. 

Okrem toho majú ešte jednu skvelú vlastnosť. Keď si do kalendára budete zodpovedne zaznamenávať dôležité rodinné a životné udalosti, celý ako je môže byť mementom toho, ako sa vyvíjal váš rok a čo v ňom stojí za pripomenutie. Takto môžete vytvoriť niečo, čo pretrvá, bude hodnotné aj po rokoch a bude stáť za to po dlhých desaťročiach ho vytiahnuť zo skrine, aby ste si pripomenuli súčasnosť, ktorú budete už vtedy označovať ako staré zlaté časy.

Výhodou je, že fotokalendár obyčajne nie je tak finančne nákladný, ako napríklad fotokniha. Záleží na počte strán, kvalite papiera a veľkosti, avšak cenovo dostupnejšie riešenia sa pohybujú na úrovni zopár eur. To sa už oplatí investovať.

Tlač na rôzne médiá priamo z mobilu

Jedným zo spôsobov, ako si vytlačiť fotografie v špičkovej kvalite priamo z mobilného telefónu Apple iPhone, je slovenská aplikácia od Memoti.com. Táto bezplatná aplikácia umožňuje priamo cez displej upraviť kvalitu a vzhľad fotografií, ale aj ich rozloženie v koláži.

Môžete tlačiť na plátno, do podoby fotokalendára alebo nechať si zhotoviť fotoknihu s väzbou podľa vlastného výberu. Aplikácia samotná, rovnako ako jej editačné funkcie, je celkom bezplatná, ako zákazník platíte iba zvýhodnené ceny za tlač a dodanie.

Vyskúšajte aplikáciu od Memoti.com vo svojom iPhone aj vy a zistite cenu, za ktorú môžete mať fotoobraz na plátne, kalendár alebo fotoknihu. Možno vás aplikácia milo prekvapí.

Sony sa postaralo o malú revolúciu, nové slúchadlá LinkBuds zrejme zmenia trh

  • Unikátny kruhový dizajn s krištáľovo čistým zvukom prepája online a offline svet pre „Never Off“ zážitok z nosenia.
  • Slúchadlá LinkBuds majú kompaktný a pohodlný dizajn, takže ich nikdy nemusíte zložiť.
  • Môžete si užívať čistejšie hovory a konverzácie, autentický prirodzený zvuk a pritom počúvať svet okolo seba. 

Spoločnosť Sony predstavuje nový spôsob, ako si vychutnať obľúbenú hudbu a dôležité životné okamihy súčasne, a to vďaka úplne novým, skutočne bezdrôtovým slúchadlám LinkBuds. S otvoreným kruhovým ergonomickým  dizajnom, transparentným zvukom, mimoriadne kompaktným rozmerom, krištáľovo čistým zvukom a výnimočnou kvalitou hovorov môžete byť neustále prítomní a v spojení s okolitým svetom.

Vďaka jedinečnému dizajnu slúchadiel LinkBuds, technológiám senzorov a priestorovému zvuku vytvára Sony spoločne so svojimi partnermi nové zvukové zážitky, ako je hranie hier s rozšírenou realitou, nový spôsob práce z domu, zvuková navigácia s rozšírenou realitou a rýchly prístup k hudbe.

 

Ako Sony predstavilo slúchadlá LinkBuds:

 

Všetky vaše svety v neustálom prepojení

Slúchadlá LinkBuds dostali jedinečný otvorený kruhový dizajn. Kedykoľvek sa tak môžete naladiť na okolitý svet bez toho, aby tým utrpel zážitok z počúvania. Novo vyvinutá jednotka s kruhovým meničom má otvorený stred membrány pre zvukovú transparentnosť, takže zreteľne budete počuť okolité zvuky a vždy zaregistrujete, keď vás niekto v okolí počas telefonátu osloví. Môžete sa tiež veľmi jednoducho porozprávať s priateľmi pri počúvaní vašich obľúbených skladieb. Vďaka novému dizajnu sú slúchadlá LinkBuds ideálnym spoločníkom na celý rad použití, vrátane práce z domu, hrania hier, počúvania hudby a ďalších.

Vďaka novému, veľmi malému a ergonomickému dizajnu slúchadiel LinkBuds ich už nikdy nebudete chcieť zložiť. Tieto slúchadlá vážia približne štyri gramy a sú zázrakom miniaturizácie. Na rozdiel od bežných slúchadiel je ochranná plocha kryjúca membránu reproduktora integrovaná do puzdra, čo šetrí miesto. Celkový tvar bol vytvorený na základe rozsiahlych údajov o tvare ucha, ktoré spoločnosť Sony zbierala od roku 1982, kedy predstavila prvé slúchadlá do uší na svete. Sotva si všimnete, že ich máte v ušiach, čím sa stanú dokonalým spoločníkom na celý deň.

 

Krištáľovo čistý zvuk

Môžete telefonovať bez okolitého hluku a viesť krištáľovo čisté hovory. Slúchadlá LinkBuds sú vybavené presnou technológiou snímania hlasu, ktorá vykonáva pokročilé spracovanie hlasového signálu. Algoritmus pre redukciu šumu bol vyvinutý spoločnosťou Sony pomocou strojového učenia umelej inteligencie. Využíva viac ako 500 miliónov hlasových vzoriek na potlačenie okolitého hluku, aby zreteľne extrahovali váš hlas. So slúchadlami LinkBuds budete počuť volajúcich vždy, keď to budete potrebovať, aj keď sa práve ocitnete v hlučnom prostredí.

Slúchadlá LinkBuds vám umožnia vychutnať si vysoko kvalitný zvuk bez ohľadu na to, ako je váš život hektický. Technológia DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) vylepší váš osobný soundtrack tak, aby ste si skladby mohli vypočuť vo vysokej kvalite. Integrovaný procesor V1 od spoločnosti Sony reprodukuje všetky detaily hudby s minimálnym skreslením a zabezpečuje tak úžasne autentické počúvanie. Vaši obľúbení interpreti tak budú znieť vždy skvele. O bohatý a vyvážený zvuk sa stará špeciálne navrhnutý 12 mm kruhový menič.

Funkcia Adaptive Volume Control upraví automaticky hlasitosť podľa toho, kde sa práve nachádzate a hudba tak hladko splynie s prostredím. Vďaka tomu môžete počúvať svoje obľúbené skladby s komfortnou hlasitosťou v rôznych prostrediach a umocniť tak zážitok z počúvania pod holým nebom.

Uľahčí vám každodennú prácu

Vďaka spoločnosti Sony môžete skĺbiť počúvanie svojich obľúbených skladieb s dianím v okolitom svete a pritom zostať v spojení a využívať celý rad chytrých funkcií.

Nenechajte sa zmiasť ich veľkosťou, LinkBuds sa veľmi jednoducho používajú a zároveň ponúkajú pokročilé funkcie. Vďaka funkcii Wide Area Tap máte všetko ovládanie na dosah ruky. Dvojitým alebo trojitým poklepaním pred ľavým či pravým uchom si môžete nastaviť prehrávanie podľa svojich predstáv – samotných slúchadiel LinkBuds sa nemusíte dotýkať.

LinkBuds vám pomôžu, nech ste kdekoľvek, aj keď máte plné ruky práce. S funkciou Speak-to-Chat môžete automaticky pozastaviť hudbu, akonáhle s niekým prehovoríte. Hneď, ako konverzácia skončí, hudba sa opäť začne automaticky prehrávať, takže sa nemusíte dotýkať žiadnych ovládacích prvkov. Slúchadlá LinkBuds sú tiež vybavené hlasovým asistentom, takže môžete získavať informácie, spojiť sa s priateľmi, nastavovať pripomienky a ďalšie funkcie aktiváciou preferovaného hlasového asistenta.  Stačí povedať „OK Google“ alebo „Alexa“.

Jednoduché pripojenie cez Bluetooth s funkciou Fast & Swift Pair

Slúchadlá LinkBuds podporujú novú užitočnú funkciu rýchleho párovania Fast Pair od spoločnosti Google, ktorá umožňuje jednoduché párovanie so zariadeniami so systémom Android. Môžete tiež zistiť, kde ste slúchadlá naposledy nechali. Funkcia Swift Pair umožňuje rýchle a jednoduché spárovanie slúchadiel LinkBuds s notebookom, stolným počítačom alebo tabletom so systémom Windows 11 alebo Windows 10.  

Keď slúchadlá prvýkrát vyberiete z puzdra, automaticky sa zobrazí okno s možnosťou párovania. Nech ste kdekoľvek, môžete sa jednoducho pripojiť.

 

Umožňuje bohatší zážitok pri poznávaní okolia pomocou technológie Microsoft Soundscape

Slúchadlá LinkBuds poskytujú rozšírené možnosti začlenené do systému Microsoft Soundscape. Vďaka otvorenej konštrukcii slúchadiel LinkBuds môžu používatelia počuť zvukové upozornenia na budovy alebo križovatky a prirodzený zvuk z okolia. Kompasové/gyro senzory vo vnútri slúchadiel dokážu rozpoznať smer natočenia vašej hlavy a umožňujú, aby ste počuli zvuk z daného smeru bez toho, aby ste museli držať smartfón.

 

Udržateľnosť je pre spoločnosť Sony dôležitá

Spoločnosť Sony navrhla slúchadlá LinkBuds nielen s citom pre dizajn, ale aj s ohľadom na životné prostredie. Tieto jedinečné slúchadlá a ich nabíjacie puzdro sú vyrobené z recyklovaných plastových materiálov. Obaly navyše neobsahujú plasty.

 

Slúchadlá na každý deň

Slúchadlá LinkBuds sú ideálne na každodenné nosenie. Vďaka vodeodolnosti so stupňom krytia IPX4 vaše obľúbené skladby nezastaví striekajúca voda ani pot.  Slúchadlá disponujú výdržou 5,5 hodiny  s možnosťou predĺženia o 12 hodín pomocou minimalistického a elegantného puzdra. Aj keď život beží rýchlo a vy sa ponáhľate, iba 10 minút nabíjania vám zabezpečí až 90 minút prehrávania. 

Ponorte sa do okolitého zvuku

Slúchadlá LinkBuds sú tiež vybavené technológiou 360 Reality Audio. S technológiou 360 Reality Audio môže byť hudba tak skutočná, ako by ste boli v prvom rade na živom koncerte alebo v nahrávacom štúdiu vedľa svojho obľúbeného umelca.

Cena a dostupnosť

Slúchadlá LinkBuds budú v predaji v šedom a bielom farebnom variante od februára 2022 za cenu 189 eur.

Poznámka: Na stránke sony.sk sa momentálne slúchadlá dajú zakúpiť za 199 eur. 

Sony má nový vodotesný Bluetooth reproduktor SRX-XB13 EXTRA BASS

Značka Sony predstavila SRS-XB13, kompaktný a prenosný bezdrôtový reproduktor, ktorý šíri zvuk rovnomerne do okolia.

Má zvýšenú odolnosť pred mechanickým poškodením, je vodotesný a odoláva aj vzniknutiu prachových častíc – produkt má certifikáciu IP67.

Zaujímavosťou je viacsmerný remienok, za ktorý možno reproduktor zavesiť kamkoľvek, či už na batoh alebo na zápästie.

Napriek kompaktným rozmerom je reproduktor vybavený technológiou EXTRA BASS a procesorom Sound Diffusion. Podľa výrobcu má hrať s vysokou hlasitosťou, čo je typickou vlastnosťou reproduktorov SRX už roky.

„Pasívny žiarič v spolupráci so širokopásmovým reproduktorom vylepšuje tóny nízkych frekvencií a dodáva basom hutnosť aj pri jeho kompaktnej veľkosti. Procesor Sound Diffusion šíri vďaka technológii DSP zvuk v akomkoľvek priestore,“ uvádza tlačová správa.

Technológia umožňuje aj zapojenie dvoch kusov XB13, čím vytvoríte bezdrôtové stereo.

Produkt je vybavený vstavanou batériou s výdržou do 16 hodín a indikátor batérie vám v telefóne ukáže, koľko energie ešte zostáva. Nabíjanie je zabezpečené cez USB-C konektor – je krytý, aby do neho nevnikali voda a prach. Okrem toho sú na reproduktore aj pomerne rozmerné tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, vo výbave je aj mikrofón pre uskutočňovanie hands-free hovorov.

Bluetooth reproduktor Sony SRX-XB13 bude v predaji od apríla 2021 za cenu približne 60 eur, k dispozícii bude pestrá paleta farebných vyhotovení. Okrem štandardnej čiernej si budete môcť zakúpiť pastelové vyhotovenia, z ktorých najmä sivohnedá verzia Taupe vyzerá skvele.

 

 

Prenosná tlačiareň i supertenké notebooky. HP nám ukázalo svoje najlepšie novinky.

Značka HP na tlačovej konferencii vo svojom bratislavskom sídle predstavila paletu nových produktov z oblastí tlačiarní, počítačov, monitorov a herného príslušenstva, ako i prémiový servis pre svoje špičkové notebooky. Veľkú pozornosť HP venuje aj recyklácii svojich produktov a vôbec udržateľnosti svojej výroby.

Celkovo boli odprezentované nasledovné nové a modernizované produkty: HP Elite Dragonfly, HP Pavilion Gaming s procesorom AMD, HP Spectre x360, HP Sprocket 200, HP DeskJet Ink Advantage 3700, HP DeskJet 5075, HP Neverstop 1200w, HP OfficeJet Pro 9013, HP S430c Curved Ultrawide Monitor, Dokovacia stanica HP Thunderbolt s HDMI adaptérom, Slúchadlá OMEN by HP Mindframe Prime Headset White a herná stolička OMEN by HP Citadel

 


Nižšie nasleduje prepis priebehu tlačovej konferencie doplnený o oficiálne informácie od značky HP.

Tlačiarne pre domácnosť i kancelárie

Tlačovú konferenciu otvoril Tomáš Kvašňovský z marketingu HP.

V prezentácii pokračuje Miro Drahoš s novými tlačiarňami. HP Deskjet Avantage 3700 sú cenovo dostupné tlačiarne s cenou menej ako 60 eur s dôrazom na estetiku. Nemá typickú plochu pre skenovanie, vďaka tomu sú jej rozmery kompaktné a dizajn veľmi štýlový. Každopádne si so skenovaním a kopírovaním veľmi ľahko poradí.

Zľava farebné tlačiarne HP Deskjet Avantage 3700, čierna HP DeskJet 5075 a v pozadí kancelárska HP OfficeJet Pro 9013

Formálnejšie vyzerajúca tlačiareň HP DeskJet 5075 dokáže tlačiť 7 farebných strán za minútu alebo 10 čiernobielych, pričom jej odporúčaná cena je stanovená na priaznivých 72 eur.

Najdôležitejšou novinkou prezentácie je práve čiernobiela Neverstop 1200w. Hneď po zakúpení je v tlačiarni toner na 5000 strán, Neverstop 1200w je pokračovateľom prvej tlačiarne na svete s tankovacím systémom na laser.

HP Neverstop 1200w je na Slovensku v predaji za cenu 265 eur.

Ďalšia inteligentná tlačiareň, ktorá dokáže splniť požiadavky aj toho najnáročnejšieho používateľa, je HP OfficeJet Pro 9013 (na fotografii vyššie v pozadí). Ponúka automatickú obojstrannú tlač i skenovanie, bezproblémové pripojenie a najlepšie zabezpečenia vo svojej triede. HP OfficeJet Pro 9013 je na Slovensku v predaji za 173 eur.

Zaujímavosťou je aj HP Sprocket 200 v novej generácii. Jedná sa o vreckovú tlačiareň s možnosťou tlače z troch telefónov. Tlačí sa na papier Zink bez atramentu či laseru, vykresľovanie prebieha formou termotlače. Nová generácia stojí 129 eur.

Značnú časť stretnutia s novinármi HP venovalo recyklácii jej produktov, napríklad nové balenia s laserovými náplňami sa dajú kompletne recyklovať a použiť na výrobu iných produktov.

 


Vylepšené špičkové notebooky

V prezentácii pokračoval Tomáš Hubocký za počítače. Hneď v úvode pripomína recykláciu v HP a ukazuje novú tašku na notebook, ktorá je z 97 percent vyrobená z plastov vylovených z oceánov.

Ukážka herného notebooku HP Pavilion Gaming s procesorom AMD. Ako prvé zariadenie svojho druhu je vybavený procesorom AMD (až po Ryzen 7). Notebook je vďaka svojim vlastnostiam, ako je grafika až NVIDIA GeForce GTX 1660Ti s Max-Q, tenké rámčeky, frekvencia displeja až 144Hz a rozlíšenie 1080p, vhodný pre hernú zábavu aj pre tvorbu obsahu.

HP Pavilion Gaming s ADM bude na Slovensku v predaji od polovice novembra za cenu od 739 eur.

 

Nemenej zaujímavý je notebook HP Elite Dragonfly. Je ľahký (najľahšia verzia nemá ani 1 kilogram), výkonný a ponúka najdlhšiu výdrž batérie v triede 13 palcových pracovných konvertibilných notebookov na svete – až 24,5 hodiny! Vďaka precíznemu spracovaniu zaujme na prvý pohľad, zároveň je nabitý výkonom a bezpečnostnými funkciami a predznamenáva novú éru mobility. Okrem svojich parametrov je HP Elite Dragonfly revolučný aj tým, že niektoré jeho súčiastky pochádzajú z plastov, pri ktorých bolo veľké riziko, že jedného dňa skončia na dne oceánu.

HP Elite Dragonfly je na Slovensku v predaji od novembra za cenu od 1 790 eur

 

Nová generácia HP Spectre x360: Oproti predchodcovi je nový model o 13 % ľahší (váži 1,27 kilogramu), ponúka dvojnásobný výkon a výdrž batérie je až 22 hodín. Ide o najmenší konvertibilný osobný počítač na svete s pomerom obrazovky k telu 90%. Notebook HP Spectre x360 sa tiež môže pochváliť mimoriadne tenkými rámčekmi displeja.

HP Spectre x360 13 je na Slovensku v predaji od polovice novembra za cenu od 1 279 eur

Nové notebooky HP sú vybavené bezpečnostným balíčkom HP SureStart, HP SureView a HP Sense. HP SureSense je antivírus založený na umelej inteligencii. Zákaznícky mimoriadne dôležitou novinkou je aj prémiový servis pre vyššie modelové série notebookov.


Herné zariadenia OMEN by HP

V prezentácii ďalej pokračuje Matej Chalúpka za monitory. Predstavuje nový zakrivený monitor HP S430c Curved Ultrawide Monitor s uhlopriečkou 43,4 palcov (ekvivalent dvoch 24 palcových monitorov) a s funkciou HP Bridge – možnosť zobrazenia pracovných plôch z dvoch počítačov. Táto funkcia spolupracuje s Windows, Androidom, Linuxom i Macom.

HP S430c Curved Ultrawide Monitor je na Slovensku v predaji za cenu 1060 eur

Mechanická konzola s kamerami sa dá úplne skryť v tele monitora HP S430c

Novinkou je tiež dokovacia stanica HP Thunderbolt s HDMI adaptérom a paletou konektorov DisplayPort, VGA, RJ-45 a šiestich portov USB (3x USB 3.0, 3x USB-C). Cena vylepšenej dokovacej stanice je 199 eur.

Nasleduje predstavenie slúchadiel OMEN by HP Mindframe Prime Headset White so vstavaným chladením FrostCap Technology za 149 eur a HP Omen Citadel, herné kreslo s ergonomickým dizajnom s cenou 269 eur.

 

 


Recyklácia a ochrana zdravia zákazníkov

Záver prezentácie značky HP bol venovaný jej boju s falzifikátmi náplní do tlačiarní. Jedná sa celosvetový veľký problém, ktorý má ďaleko vážnejšie dôsledky ako finančnú ujmu výrobcu originálnych produktov. Neoriginálny a falošný toner má napríklad tendenciu poškodiť zdravie ľudí, ktorí sa vyskytujú v okolí tlačiarne s takýmto tonerom. Tieto klony podľa výskumu WKI pri používaní uvoľňujú do ovzdušia kancelárií o 50 až 130 percent viac škodlivých emisií (či už vo forme plynov či prachu), než stanovuje štandard Blue Angel.

V uvedenom kontexte HP pripomína svoje aktivity v oblasti recyklácie a predstavuje niečo, čomu hovorí uzatvorený kruh. To znamená, že nielen vyrába produkty, ktoré sú ďalej z prevažnej časti recyklovateľné, ale už aj na výrobu svojich produktov používa recyklované materiály a iniciatívne tento tovar recykluje vo vlastnej réžii.

Nový IQOS 3 DUO sa už predáva, boli sme pri jeho predstavení novinárom

V polovici októbra sme sa zúčastnili tlačovej konferencie, na ktorej predstavitelia spoločnosti Philip Morris Slovakia predviedli úplne nové zariadenie IQOS 3 DUO. Jedná sa o azda najlepšie zariadenie typu „Heat-not-burn“ na trhu a nová generácia produktu prináša vylepšený výkon.

Philip Morris je aj naďalej veľmi otvorený, snaží sa komunikovať výhradne fakty a svoje tvrdenia podkladá výsledkami nezávislých vedeckých štúdií.

 

Tlačovú konferenciu otvoril Juraj Králik zo spoločnosti Philip Morris Slovakia. IQOS podľa jeho slov mení správanie dospelých fajčiarov a spôsobil revolúciu v spotrebiteľskom správaní.

Juraj Králik (Philip Morris Slovakia, na fotografii vľavo)

Pripomína tiež rozdiely medzi elektronickými cigaretami a IQOS: IQOS nie je elektronickou cigaretou, pretože pracuje na odlišnom princípe – samotné zariadenie nespaľuje tabak alebo jeho ochutenú chemickú alternatívu, ale zohrieva pravý tabak, z ktorého tak uvoľňuje chuť, nikotín a zásadným spôsobom redukuje množstvo škodlivých látok (o 90 až 95 percent), ktoré vznikajú a vnikajú do organizmu dospelého fajčiara. Práve preto nevzniká dym a typický cigaretový zápach, i keď špecifická aróma je prítomná.

 

Pokračuje riaditeľ Philip Morris Slovakia Xavier Ducarroz. Podľa jeho slov má IQOS na Slovensku viac ako 150-tisíc používateľov a 10 miliónov používateľov na celom svete. Podľa Ducarroza je to úžasný výsledok, ale stále Philip Morris má pred sebou stále dlhú cestu: „Máme milión fajčiarov na celom Slovensku. Cieľom je zlepšiť život fajčiarov i ľudí okolo nich.“

Xavier Ducarroz, generálny riaditeľ Philip Morris Slovakia

Pripomína, že za produktom IQOS stoja veda, výskum a transparentnosť, pričom vyhlásenia o menšej zdravotnej závadnosti potvrdzujú aj nezávislé organizácie.

Od uvedenia zariadenia IQOS na trh v r. 2017 sme zaregistrovali viac ako 150 000 ľudí, ktorí v súčasnosti žijú lepší život. Uvedenie zariadenia IQOS 3 DUO potvrdzuje náš záväzok inovovať z technologického hľadiska progresívne a vedecky podložené výrobky, ktoré poskytujú dospelým fajčiarom lepšie možnosti ako pokračovať vo fajčení cigariet,” uvádza v tlačovej správe Xavier Ducarroz.

 

Škodlivé elektronické cigarety a bezpečnejší IQOS

Kontrovezia z USA sa pre používanie skutočného tabaku a nie jeho chemických alternatív v žiadnom prípade netýka produktov IQOS; ten navyše doteraz nemal žiadne spozorované nepriaznivé zdravotné účinky podobné s e-cigaretami.

IQOS je jediný tabakový výrobok v USA, ktorý bol schválený autoritami ako vhodný na ochranu verejného zdravia

Infografika poukazujúca na rozdiely medzi IQOS a elektronickými cigaretami (zdroj: PMI Slovakia)

Na tlačovej konferencii ďalej nasledovalo pripomenutie známych „IQOS prísľubov – lepší život, chuť, krása, veda a zlepšovanie“. Tieto prísľuby si Philip Morris stanovil hneď pri uvedení produktu na trh a dodnes sa nimi riadi pri vývoji produktov.

Predstavitelia značky ďalej pripomínajú, že od mája 2020 budú mentolové cigarety zakázané, ale IQOS bude mať ako jediný tabakový výrobok povolenie na takúto mentolovú príchuť. Momentálne je v predaji 6 druhov náplní Heets.

 

Formálne predstavenie IQOS 3 DUO

Pokračuje Juraj Králik a predstavuje IQOS 3 DUO

  • Podnetom vývoja 3 Duo nie je iba napĺňanie prísľubov zmienených vyššie, ale aj reakcia na požiadavky zákazníkov. Cieľom je vytvoriť produkt, ktorý budú zákazníci plne akceptovať;
  • 3 Duo má doteraz najrýchlejší nahrievač, nabíja sa rovnako dlho, ale po novom je pripravený na dve použitia hneď po sebe;
  • Od 24. októbra 2019 boli spustené predobjednavky, od 4. novembra 2019 sa produkt predáva v maloobchodnej sieti za 99 eur.

 

 

 

Novinári na tlačovej konferencii kládli aj otázky o tom, aký je rozdiel medzi produktmi MULTI a 3 DUO. Podľa slov Xaviera Ducarroza IQOS MULTI nie je schopné vydržať celý deň, zatiaľ čo IQOS 3 DUO áno. MULTI je okrem toho skôr doplnkové zariadenie, zatiaľ čo 3 DUO vydrží celý deň a je to zariadenie typu 2 v 1.

 

 

Online marketing a PPC reklama. Prečo existujú špecialisti, keď si môžete základ spraviť sami?

Internetová reklama sa v priebehu posledných niekoľkých rokov vyvíjala priam búrlivo. Z konvenčných reklamných bannerov s pevnými rozmermi vznikli rôzne responzívne formáty, hneď niekoľko typov reklám, vzniklo niekoľko dôležitých reklamných platforiem a vôbec celý priemysel s online reklamou nadobudol gigantické rozmery. To znamená, že je možné budovať si v ňom špecializácie. A táto špecializácia môže byť iba ťažko nahraditeľná všeobecnými znalosťami s minimálnymi skúsenosťami. To je dôvod, pre ktorý je vhodné v prípade rozpočtu na reklamu niekoľko stoviek či tisíc eur investovať aj do správneho človeka alebo agentúry spravujúcej kampane.

Remarketing, Search Engine Marketing, PPC, Reach, CTR, CPA, CPI, konverzie, akvizície, aukcie a RTB, targeting, A/B testovanie, UTM… ak vám tieto pojmy niečo hovoria, je to dobre. Viete, že vyznať sa v nich je hotová veda. A ak vám nehovoria nič, je zrejmé, že potrebujete s online reklamou pomoc – všetky tieto pojmy a desiatky ďalších totiž majú obrovský význam, keď chcete robiť kampane lacno a efektívne.

Prečo teda existujú špecialisti, keď si môžete základ spraviť sami?
Pretože oni vám dajú viac ako iba základ a ich skúsenosti sa postarajú o efektivitu, ktorú by ste ako začiatočník nemali šancu dosiahnuť.

Ak sa zaoberáte otázkami a pojmami ako „Dodávateľ online reklamy“, „Agentúra na online reklamu“, „Marketing pre e-shop“, „Ako spraviť PPC online reklamu“ či „Ako sa robí online marketing“, odpoveďou je dakoda.online. 

Agentúra dakoda.online združuje špecialistov na online marketing a PPC reklamu, ktorí nielen poznajú všetky nuansy internetovej reklamy, ale predovšetkým vedia svoje znalosti aplikovať do praxe a dosiahnuť tak očakávaný výsledok. Ak sa obávate toho, že možno ani presne neviete, čo všetko budete potrebovať, tím z dakoda.online vám poradí pomocou svojho inovatívneho spôsobu obstarávania služieb. Vyskúšajte si to hneď, je to zadarmo.

 

dakoda.online vám krok za krokom pomôže s výberom správnych profesionálov tak, akoby ste si vyberali tovar v e-shope – transparentne, jednoducho, kedykoľvek a odkiaľkoľvek. 

Inovatívny systém zaobstarávania online marketingu a PPC reklamy od dakoda.online spája dve zdanlivo neskĺbiteľné veci: vysokú odbornosť s praktickou dostupnosťou. Aby ste sa vedeli rozhodnúť pre správneho dodávateľa online reklamy, už nemusíte prehľadávať trh. Túto prácu už spravila služba dakoda.online.

Zdá sa nám, že outdoorovej reklamy je prebytok, lenže na webe je jej nepomerne viac. Aby vynikla, je potrebné riadiť sa pravidlami, ktoré dôverne poznajú špecialisti z dakoda.online

 

Žiadne nekonečné e-maily. Dodávateľa si vyklikajte.

Princíp funkčnosti služby od dakoda.online vyniká svojou jednoduchosťou a dostupnosťou. Na webovej stránke www.dakoda.online máte 24 hodín denne 7 dní v týždni k dispozícii špeciálne navrhnutú aplikáciu, v ktorej si doslova vyklikáte všetky veci, ktorých realizáciu očakávate od dodávateľa služieb. 

Začnete výberom služieb online marketingu a ďalej si jednotlivo zvolíte položky, o ktoré máte záujem, napríklad PPC reklamu. Môžete si vybrať jednu položku, tri alebo hoci aj všetky.

Následne vás systém prevedie ďalšími krokmi, ktoré povedú až k cenovej ponuke špecialistov z dakoda.online. Nemusíte sa pritom obávať, že by ste si ďalej museli poradiť s ďalšou komunikáciou vy, celý ďalší proces prebieha automaticky, transparentne a zabezpečene.

 

Garancia bezpečnosti a spoľahlivosti

Vďaka inovatívnej službe od dakoda.online získate okrem profesionálnych služieb aj garanciu bezpečnosti. Služba úplne vylučuje akékoľvek problémy spojené s nevhodne napísanou a uzatvorenou zmluvou, nakoľko všetky zmluvné strany sa riadia našimi komplexnými a jednotnými pravidlami spolupráce.

V súčasnosti má dakoda.online portfólio pozostávajúce z viac ako 300 úspešne dokončených projektov, desiatky ďalších v realizácii a vyše 200 spokojných klientov. To sú čísla, ktoré dokonale reprezentujú užitočnosť a perspektívnosť nášho inovatívneho obstarávania kreatívnych služieb.

„Navštívte naše stránky www.dakoda.online ešte dnes a prenechajte na nás výber špecialistov
– vy sa zamerajte iba na to, čo je dôležité pre váš biznis.“

 

Xerox vylepšil tlačiareň iGen 5 o tlač fluorescenčnej farby na extra dlhý arch XLS

Výber toho najpodstatnejšieho z oficiálnej správy

Spoločnosť Xerox predstavila novinky v oblasti produkčnej tlače. Extra dlhý arch XLS a žltý fluorescenčný toner (Flourescent Yellow Dry Ink) rozširuje možnosti tlače na farebnom produkčnom tlačovom stroji iGen® 5.

 

Novinky v iGen 5:

  • Prináša možnosť tlačiť na archy s veľkosťou až 889 mm, a to skvelou rýchlosťou.
  • Ponúka produkčné podávanie a skladanie archov.
  • Produktivita stroja sa zvyšuje až o 25 percent vďaka možnosti umiestniť viac zákaziek na jeden arch.
  • Partneri môžu zvýšiť univerzálnosť využitia stroja pomocou aplikácií pre tlač 4-panelovej brožúry, obálok na knihy, bannerov, veľkoformátovej reklamy, panoramatickej kresby a tlače na viacero stránok.

 


Univerzálne možnosti tlače

iGen 5 XLS umožňuje tlačiť na archy s veľkosťou až 889 mm, a to skvelou rýchlosťou, ponúka tiež produkčné podávanie a skladanie archov. Produktivita stroja iGen 5 sa zvyšuje až o 25 percent vďaka možnosti umiestniť viac zákaziek na jeden arch. Partneri môžu ďalej zvýšiť univerzálnosť využitia stroja pomocou aplikácií pre tlač 4-panelovej brožúry, obálok na knihy, bannerov, veľkoformátovej reklamy, panoramatickej kresby a tlače na viacero stránok.

The Xerox iGen 5 © 2019 XEROX

Široká škála farieb

Produkčné stroje iGen 5 umožňujú využívať piatu tlačovú stanicu pre tlač fluorescenčným žltým tonerom naviac k tlači pomocou oranžových, zelených a modrých rozširujúcich farieb, rovnako ako bielych a transparentných.

 

Nové možnosti farebnej tlače ponúkajú výber parciálnych a plošných efektov, vylepšujú tlač fotografií a vodoznakov. Žltý atrament je špeciálne vytvorený tak, aby žiaril pod UV svetlom. Je vhodný napríklad pre tlač bezpečnostných ochranných prvkov, obálok na knihy, obalov alebo direct mailov. Automatizované workflow Xerox FreeFlow® Core dokáže spracovať dáta aj pre zákazky so špeciálnymi farbami a zaisťuje tak bezproblémový priebeh výroby.

© 2019 XEROX

Ocenenie za kvalitu

Za nové vylepšenie pre iGen 5 získala spoločnosť Xerox dve ceny „RED HOT Technology“ od Asociácie pre tlačové technológie (Association for Print Technologies). Celkovo tento rok Xerox vyhral sedem cien.

Tlačový stroj Xerox iGen 5 s XLS a fluorescenčný žltý toner sú k dispozícii od októbra 2019.

Hľadáte grafika pre malý či veľký projekt? Nájdite ho moderne a lacno cez dakoda.online

Ako si správne vybrať? A je to vôbec možné?

Význam profesionálnej grafiky je dnes nespochybniteľný. Práve ona je zodpovedná za pozitívny alebo negatívny prvý dojem a práve ona dokáže motivovať alebo zabrániť prvému kontaktu s potencionálnym zákazníkom. A nezáleží pritom na oblasti, v ktorej podnikáte alebo službe či produkte, ktorý trhu ponúkate. 

Profesionálna grafická práca sa stala dokonca natoľko významnou, že pre väčšinu spoločností je ich vizuálna identita rovnako dôležitá ako samotný produkt, ktorý ponúkajú.

Aby bolo možné v neprebernom množstve ponúk vyniknúť, je nevyhnutné venovať výberu správneho profesionála na grafiku zvýšenú pozornosť a rozhodovať sa na základe referencií, potenciálu, časovej i finančnej dostupnosti. Ako sa ale môžete ako klient rozhodnúť správne, keď nemáte v danej oblasti dosť skúsenosti a nedokážete posúdiť kvalitu doterajších prác? 

Najlepšie je ponechať výber špičkových grafikov na profesionálov a namiesto posudzovania jednotlivcov sa sústrediť na službu, ktorú očakávate. Práve takúto prácu – teda výber profesionálov podľa vysokých štandardov – za vás spraví Dakoda.online. Automaticky, rýchlo a zadarmo. 

dakoda.online vám krok za krokom pomôže s výberom správnych profesionálov tak, akoby ste si vyberali tovar z ponuky internetového obchodu. Veď prečo by malo byť obstarávanie služieb komplikované, keď nákup tovaru dokáže byť transparentný, jednoduchý a prístupný kedykoľvek a odkiaľkoľvek? Tieto rozdiely stiera práve inovatívna služba od dakoda.online.

Jedinečný systém od dakoda.online spája dve zdanlivo neskĺbiteľné veci: vysokú odbornosť s praktickou dostupnosťou. Aby ste sa vedeli rozhodnúť pre správneho partnera, v tomto prípade zhotoviteľa grafických prác, nemusíte si privolávať pomoc konzultantov alebo dokonca sami vymýšľať metodiku výberu a prehľadávať trh.

Ako to funguje?

Princíp funkčnosti služby od dakoda.online vyniká svojou jednoduchosťou a dostupnosťou. Na webovej stránke www.dakoda.online máte 24 hodín denne 7 dní v týždni k dispozícii špeciálne navrhnutú aplikáciu, v ktorej si doslova vyklikáte všetky veci, ktorých realizáciu očakávate od dodávateľa služieb. 

Začnete výberom grafických prác a ďalej si jednotlivo zvolíte položky, o ktoré máte záujem, napríklad logo, vizuálnu identitu spoločnosti, grafický redizajn webstránky, plagáty, brožúry, outdoorové reklamy či tlačené výročné správy. Môžete si vybrať jednu položku, tri alebo hoci aj všetky.

Následne vás systém prevedie ďalšími krokmi, ktoré povedú až k finále – cenovej ponuke konkrétnych špecialistov vybraných odborníkmi zo spoločnosti dakoda.online. Nemusíte sa pritom obávať, že by ste si ďalej museli poradiť s ďalšou komunikáciou vy, celý ďalší proces prebieha automaticky, transparentne a zabezpečene.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Vďaka inovatívnej službe od dakoda.online získate okrem profesionálnych služieb aj garanciu bezpečnosti. Služba totiž úplne vylučuje akékoľvek problémy spojené s nevhodne napísanou a uzatvorenou zmluvou, nakoľko všetky zmluvné strany sa riadia našimi komplexnými a jednotnými pravidlami spolupráce.

V súčasnosti má dakoda.online portfólio pozostávajúce z viac ako 300 úspešne dokončených projektov, desiatky ďalších v realizácii a vyše 200 spokojných klientov. To sú čísla, ktoré dokonale reprezentujú užitočnosť a perspektívnosť nášho inovatívneho obstarávania kreatívnych služieb.

Navštívte naše stránky www.dakoda.online ešte dnes a prenechajte na nás výber špecialistov – vy sa zamerajte iba na to, čo je dôležité pre váš biznis.

 

 

Vznikol nový IT holding Aricoma Group a hneď je najväčší. Vyniká stratégiou nezávislosti

BRATISLAVA – Niekoľko zástupcov spoločnosti Aricoma Group sa zišlo v bratislavskej kaviarni Bistro FACH, aby pred skupinou prevažne technologicky orientovaných novinárov predstavili portfólio firmy a jej plány do blízkej budúcnosti. Jednalo sa o vôbec prvú tlačovú konferenciu vedenú pod značkou Aricoma.

Aricoma je nová spoločnosť, ktorej úlohou je zastrešovať početnú skupinu úspešných IT firiem pôsobiacich aj na Slovensku a v Česku.

 

Michal Tománek, investičný riaditeľ skupiny KKCG

Prezentáciu otvoril Michal Tománek, investičný riaditeľ skupiny KKCG, ktorá je materskou spoločnosťou novovzniknutej Aricoma Group. Uviedol, že Aricoma je už dnes najväčší český podnikový ICT holding a stavia na základoch vybudovaných českou KKCG. KKCG má 30-ročnú históriu, 100 percent je vlastnených Karlem Komárkem.

KKCG  dnes pôsobí v 18 krajinách sveta vrátane Ázie a Ameriky, hodnota spoločnosti s jej firmami predstavuje 6 mld eur, vlastní napríklad aj českú Sazku a rastie jej zameranie sa na IT. Vo svoje budúce úspechy verí pre svoju veľkosť, komplexnú ponuku služieb a nezávislosť. „Celá podnikateľská stratégia KKCG je založená na diverzifikácii rizík, na organickom i anorganickom raste,“ uvádza tlačová správa spoločnosti.

KKCG zamestnáva takmer 6 000 ľudí a organizuje sa do štyroch divízií:

  • zábava,
  • technológie,
  • ropa a zemný plyn,
  • cestovný ruch a nehnuteľnosti.

Časť technológií teraz zastrešila práve Aricoma Group.

Geografické ambície sa podľa Tománeka týkajú Európy, ale v minulosti boli bezpečnostné projekty realizované aj v Číne. Záujem spoločnosti je expandovať v európskych krajinách „BIG5“, predovšetkým v Nemecku. Firma mieri predovšetkým na západ, ale nevylučuje aktivity ani smerom na juhovýchod od Slovenska.

Tománek zároveň podotýka, že firma reaguje na nedostatok špecialistov na IT, mnohí chcú radšej pracovať na vlastnom či inom startupe a problémom IT firiem je, že nevedia držať krok s dobou. Tieto nedostatky chce Aricoma riešiť prostredníctvom možnosti sebarealizácie na zaujímavých projektoch, ktoré nebudú zamestnancom zväzovať ruky.

 


Milan Sameš, generálny riaditeľ Aricoma Group

V prezentácii pokračuje Milan Sameš, generálny riaditeľ Aricoma Group: „Aricoma môžeme považovať aj za inkubátor nových firiem.“ Tvrdí, že celý československý región považuje za akýsi inkubátor projektov, ktoré môžu potom expandovať na západ.

Dôvod zastrešovania firiem pod Aricoma údajne nespočíva v snahe o ich ovládanie, pretože tieto spoločnosti budú aj naďalej pôsobiť takmer úplne autonómne. Úlohou Aricomy je v prvom rade reprezentovať všetky obsiahnuté firmy navonok, vytvárať platformu pre rozširovanie portfólia KKCG smerom do IT, ale aj konsolidovať a zvýrazniť aktivity na československom trhu.

Sameš následne predstavuje jednotlivé firmy patriace pod Aricoma Group:

Značnú časť prezentácie Sameš venuje Autocontu, ktorej CEO Milan Futák bol prítomný aj na tlačovej konferencii. Vyzdvihuje prítomnosť Autocontu v regiónoch Slovenska, čo je výhoda v porovnaní s konkurenciou.

Ďalej sú to firmy Cleverlance, CAD Studio (na ich softvéri beží napr. veľa hier), DATASPRING (poskytovateľ cloud služieb, je súčasťou Autocad Enterprise) a AEC (kybernetická bezpečnosť).

 

PDF s predstaveniami jednotlivých spoločností sú na stiahnutie tu:


 

Spoločnosť Aricoma Group stojí pred nepochybne náročným obdobím expandovania, ale jej predstavitelia prejavili záujem o akýsi prirodzený vývoj. Podľa slov Milana Sameša vedenie uprednostňuje nezávislosť dcérskych firiem a ich samostatné vyvíjanie sa v čase, čo sa rokmi osvedčilo ako ideálny prístup. KKCG pri nich stojí na začiatku, investuje do nich, ale vo významnejšej miere nezasahuje do jej vedenia, manažmentu a stratégie.

Ambície Aricomy sú síce vysoké, ale zástupcovia na tlačovej konferencii podotkli, že ich cieľom nie je byť regionálnou či globálnou jednotkou na trhu s IT službami. Sú si vedomí svojej aktuálnej silnej pozície, zároveň si uvedomujú situáciu na trhu a potenciál konkurentov.

 

Mobilné a webové aplikácie sú pre niektoré firmy nutnosť, ale ako nájsť dodávateľa? dakoda.online mení pravidlá trhu

Propagovať sa v online priestore je základ, ktorý dnes nemôžu ignorovať žiadne firmy pôsobiace v komerčnej, ale aj b2b sfére. Ďalším krokom je v online prostredí je poskytovanie služby alebo objednávka produktu priamo cez počítač a mobil. Aby takýto systém fungoval bezproblémovo, nemožno zvažovať testovanie na vlastných zákazníkoch, je nevyhnutné vybrať si overené a spoľahlivé riešenia. Také sa dnes nachádzajú práve na dakoda.online.

 

Webstránka verzus webová a mobilná aplikácia

Mať webstránku je dnes úplná samozrejmosť a predstavitelia mnohých firiem sa mylne domnievajú, že pri nej online ponuka ich spoločnosti končí. V skutočnosti je webstránka základom, na ktorom prirodzene vyvstáva potreba rozširovania a budovania lepších kvalitnejších služieb. 

Takýmto prirodzeným krokom vpred je napríklad webová a/alebo mobilná aplikácia. 

Rozdiel medzi webstránkou a mobilnou aplikáciou je dnes azda každému jasný: webstránka ponúka určitý online obsah pre všetkých používateľov viacmenej rovnaký, zatiaľ čo mobilná aplikácia funguje aj offline, je prispôsobená pre konkrétny operačný systém (iOS, Android, prípadne iné) a má potenciál udržiavať aktívny kontakt s používateľom-potencionálnym zákazníkom. Podľa prezentácie od Luka Wroblewskeho na konferencii Conversions@Google dokonca používatelia trávia v mobilnej aplikácii až dvadsaťnásobne viac času ako na mobilnej verzii webstránky (188,6 vs. 9,3 minúty mesačne)! Samozrejme, v uvedenom kontexte musíme zohľadniť dôvod, pre ktorý používatelia daný web navštevujú. Pri takom YouTube to napríklad dáva zmysel.

 

Aký je však rozdiel medzi webstránkou a webovou aplikáciou? V posledných rokoch sa vďaka moderným technológiám rozdiely strácajú, prípadne sa stávajú irelevantnými, lenže stále platí, že webové aplikácie sú na rozdiel od bežných webstránok založené na odlišnej filozofii a funkčnosti. V zásade sa jedná o mobilnú aplikáciu, ktorá však beží na serveri a internetový prehliadač sa používa iba ako okno, umožňuje aj čiastočné fungovanie v offline režime a v porovnaní s bežnou webstránkou ponúka komplikovanejšie funkcie. Dá sa využiť napríklad aj ako mobilný intranet.

Kde nájsť odborníkov? Na jednom mieste

Je teda zrejmé, že v mobilné a webové aplikácie sú v porovnaní s konvenčnými webstránkami náročnejšie na vyhotovenie, čo núti vyberať si spomedzi overených a skúsených dodávateľov.

Najlepšie je ponechať výber špičkových programátorov na profesionálov a namiesto posudzovania jednotlivcov sa sústrediť na službu, ktorú očakávate. Práve takúto prácu – teda výber profesionálov podľa vysokých štandardov – za vás spraví dakoda.online. Automaticky, rýchlo a zadarmo. 

dakoda.online vám krok za krokom pomôže s výberom správnych profesionálov tak, akoby ste si vyberali tovar z ponuky internetového obchodu. Veď prečo by malo byť obstarávanie služieb komplikované, keď nákup tovaru dokáže byť transparentný, jednoduchý a prístupný kedykoľvek a odkiaľkoľvek? Tieto rozdiely stiera práve inovatívna služba od dakoda.online.

Jedinečný systém od Dakoda.online spája dve zdanlivo neskĺbiteľné veci: vysokú odbornosť s praktickou dostupnosťou. Aby ste sa vedeli rozhodnúť pre správneho partnera, v tomto prípade zhotoviteľa mobilných a webových aplikácií, nemusíte si privolávať pomoc konzultantov alebo dokonca sami vymýšľať metodiku výberu a prehľadávať trh.

 

Ako to funguje?

Princíp funkčnosti služby od dakoda.online vyniká svojou jednoduchosťou a dostupnosťou. Na webovej stránke www.dakoda.online máte 24 hodín denne 7 dní v týždni k dispozícii špeciálne navrhnutú aplikáciu, v ktorej si doslova vyklikáte všetky veci, ktorých realizáciu očakávate od dodávateľa služieb. 

Začnete výberom programátorských prác a ďalej si jednotlivo zvolíte položky, o ktoré máte záujem, napríklad webstránku, webovú či mobilnú aplikáciu. Môžete si vybrať jednu položku, tri alebo hoci aj všetky.

Následne vás systém prevedie ďalšími krokmi, ktoré povedú až k cenovej ponuke špecialistov registrovaných v dakoda.online. Nemusíte sa pritom obávať, že by ste si ďalej museli poradiť s ďalšou komunikáciou vy, celý ďalší proces prebieha automaticky, transparentne a zabezpečene.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Vďaka inovatívnej službe od dakoda.online získate okrem profesionálnych služieb aj garanciu bezpečnosti. Služba úplne vylučuje akékoľvek problémy spojené s nevhodne napísanou a uzatvorenou zmluvou, nakoľko všetky zmluvné strany sa riadia našimi komplexnými a jednotnými pravidlami spolupráce.

V súčasnosti má dakoda.online portfólio pozostávajúce z viac ako 300 úspešne dokončených projektov, desiatky ďalších v realizácii a vyše 200 spokojných klientov. To sú čísla, ktoré dokonale reprezentujú užitočnosť a perspektívnosť nášho inovatívneho obstarávania kreatívnych služieb.

Navštívte naše stránky www.Dakoda.online ešte dnes a prenechajte na nás výber špecialistov – vy sa zamerajte iba na to, čo je dôležité pre váš biznis.

Google pracuje na posielaní súborov v štýle Apple AirDrop

Google pripravuje funkciu, ktorá bude fungovať rovnako ako AirDrop v zariadeniach Apple iPhone. Prostredníctvom Bluetooth sa váš telefón pripojí na iné zariadenie vo svojej blízkosti a následne vytvorí peer-to-peer Wi-Fi spojenie, aby bolo možné odosielať a prijímať súbory s vysokou prenosovou rýchlosťou.

Funkcia sa bude volať Fast Share a mala by sa už čoskoro objaviť v štandardnej výbave smartfónov so systémom Android.

Na verejnosť zatiaľ neprenikli presné termíny uvedenia novej funkcie, očakáva sa však, že prebehne ešte v priebehu tohto roka.

 

Ilustračné foto: Samsung Galaxy S10+

 


Zdroje:

Google working on ‘Fast Share‘

Android will have an equivalent to Apple’s AirDrop file sharing

Google ponúkne ekvivalent pre AirDrop

Epson otvoril v Prahe nový showroom, ukázal nám svoju najlepšiu techniku

Pri tejto príležitosti nás predstavitelia spoločnosti oboznámili so svojimi špičkovými modelmi tlačiarní a projektorov a ukázali nám aj úplnú novinku pre profesionálnych fotografov – kompaktnú tlačiareň na rolky fotopapiera Epson SureLab 800. Tá je schopná tlačiť prakticky akýkoľvek formát fotografie na fotografický papier so šírkou A4 a ľubovoľnou dĺžkou. O rýchlosti tlače nás prezentujúci presvedčili priamo na mieste.

Nemenej zaujímavými produktmi pre profesionálnych fotografov sú tlačiarne SureColor P800 pre formát A2 a SureColor P7000 pre formát A1.

 

Samotný showroom v kancelárskom komplexe Greenline Kačerov je určený predovšetkým pre korporátnych zákazníkov, ktorí si chcú drahšiu techniku otestovať ešte predtým, ako ju kúpia. Pokiaľ má zákazník záujem o nákup veľkoformátových tlačiarní, práve tu sa s nimi môže dôkladne oboznámiť nielen teoreticky, ale aj prakticky. 

Novým showroomom nás sprevádzali Kateřina Vymazalová, Marketing & PR Manager a Slávek Gross, LFP Business Account manager značky Epson

Svoje miesto v modernom a technicky prvotriedne vybavenom priestore ale našli aj cenovo dostupnejšie tlačiarne s tankovacím atramentovým systémom Ink Tank System (ITS), napríklad aj L6190, ktorú sme pred časom otestovali a doteraz ju denno-denne používame na redakčné účely.

Multifunkčné tlačiarne so systémom Ink Tank System (ITS)

Obzvlášť pôsobivé boli prezentácie projektorov schopných premietať na mimoriadne krátku vzdialenosť a z ostrých uhlov a tiež rozmerovo kompaktný ploter pre tlač veľkých formátov.

 

Súčasťou slávnostného otvorenia showroomu bola tiež praktická ukážka rýchlej profesionálnej tlače priamo počas fotenia s profi technikou. Predstavitelia značiek a fotografi pri tejto príležitosti predviedli najnovšie modely fotoaparátov značky Hasselblad a osvetľovaciu techniku Broncolor.

 

Za pozvanie a zabezpečenie dopravy ďakujeme agentúre PRime Time a značke Epson.