Ľudia z rôznych profesií a ich reakcie na žiadosť o bezplatnú ukážku práce

#saynotospec. Pracovať ako freelancer je občas náročné, pretože aby ste mali nových a nových klientov, musíte robiť veľa práce zadarmo. Či už v záujme budovania portfólia alebo preto, aby ste sa potencionálnemu klientovi zavďačili. Je to ale normálne? Predstavte si, že by ste prišli do reštaurácie a povedali jej majiteľovi, že vám má spraviť jedno jedlo zdarma a vy sa potom rozhodnete, či do nej budete chodiť pravidelne. Áno, nezmysel. A ľudia v nasledovnom videu vám to predvedú v praxi.

 

Pre bezplatné ukážky práce existuje anglický termín „specs work“. Je to skratka zo slova speculative, teda niečo otázne, špekulatívne, neisté… Ak sa pohybujete v oblasti dizajnu, grafiky alebo programovania, viete, že tento typ práce nie je vôbec výnimočný. Zvyčajne klient vyhlási niečo ako súťaž alebo si vyberie niekoľko možných dodávateľov, aby mu pripravili produkt, ktorý ho presvedčí. Ak si vyberie napríklad desať dodávateľov, až deväť z nich bude pracovať zadarmo. Celkom zadarmo.

Je to taký uzavretý kruh, v ktorom sa pohybujú freelaceri a ich klienti. Klient má možnosť si vybrať a bežný freelancer potrebuje peniaze na svoju osobnú existenciu. Je preto ochotný spraviť aj nejakú tú prácu zadarmo s dôverou, že si ho snáď klient vyberie ako dodávateľa. Ak sa to freelancerovi nepáči, klient má k dispozícii ďalšie desiatky iných ľudí, ktorí mu službu dodajú. Aj za tú cenu, že finálny produkt nemusí byť celkom dobrý.

Ideálne je, keď sa vzťah medzi klientom a freelacerom buduje dlhodobo. Vtedy je možné vytvoriť také produkty, ktoré celkom vyhovujú klientovi a freelancer je za svoje služby správne ohodnotený. Spoločne sa podieľajú na úspechoch klienta, v ktorých sú napríklad grafické práce nezastupiteľné.

 

#saynotospec

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *