8 otázok pre Jozefa „Jofan“ Kyselicu z Wiktor Leo Burnett

Jozef Kyselica (22) sa prezentuje pod značkou Jofan, ktorá je zároveň jeho osobnou prezývkou. Venuje sa grafickému dizajnu a momentálne pôsobí v agentúre dvadsaťročia Wiktor Leo Burnett. Jofana som oslovil vďaka jeho pestrému portfóliu, ktorým sa prezentuje na svojej vlastnej stránke jofan.sk a na Behance.net.

 

Jofana som sa spýtal našich osem otázok a prezradil niečo málo o tom, ako dlho sa venuje tvorbe, či mal na ňu predpoklady a v čom vidí zásadný rozdiel medzi prácou nezávislého a viazaného grafika.

 

 

Jozef, môžete sa, prosím, stručne predstaviť?

Nazdar, moje meno je Jozef Kyselica (ale všetci ma volajú Jofan) a som kreatívny grafický dizajnér.

 

Ako dlho sa venujete grafickej tvorbe / dizajnu?

S „umením“ som v kontakte pomerne dlho, v podstate od malička, ale prevažne sa grafickému dizajnu venujem až posledné roky.

 

Mali ste na takúto prácu predpoklady alebo ste sa k nej dostali cez iné činnosti?

Neviem, či práve predpoklady, ale od škôlky som chodil na výtvarku a vždy ma bavilo si niečo čmárať (počas školských hodín napríklad), takže to malo celkom prirodzený spád :)

 

 

Aké boli Vaše začiatky, s akým softvérom ste pracovali? Zmenil sa odvtedy Váš spôsob práce či softvér, s ktorým pracujete?

Môj prvý grafický softvér, s ktorým som sa stretol, bol Zoner Callisto a mal som asi 11 rokov. Potom som sa. našťastie, už priamo prepracoval ku Adobe balíku, takže Corel ma úspešne obišiel. Ták určitééé… stále sa niečo mení/pridáva/zjednodušuje/komplikuje, ale na najnovšie softvérové vychytávky prichádzam viac-menej náhodne :).

 

Ako vyzerá Váš bežný pracovný deň a kde nachádzate inšpiráciu pri tvorbe? 

No, už pár mesiacov som grafický dizajnér vo WLB a od bežného freelancerského pracovného dňa sa to líši hlavne v počte prespaných hodín. Teraz je môj pracovný deň rovnaký, ako u každého iného smrteľníka. A inšpirácia? Klasické klišé – inšpiráciu čerpám z ľudí okolo seba, rodiny, priateľov, priateľky, ale aj z internetového funny smogu, ktorý je nekonečným zdrojom inšpirácií.

 

Uvediete niekoľko Vašich bývalých a súčasných klientov?
Väčšinu zaujímavých vecí, na ktorých som pracoval, mám vo svojich portfóliách na behance/ dribble a jofan.sk, takže ak máte záujem, tak si ich môžete pozrieť tam. Nebudem vás nudiť ;)
(profil na behance: JofanDesign)

 

 

Máte v portfóliu projekt, na ktorý ste zvlášť hrdý?

Keď ste spokojný s vecami, ktoré robíte, tak je niečo zle. Hlavne preto, že vás to neposúva ;) Ale pre mňa zatiaľ najzaujímavejšie pracovné skúsenosti boli promovať pre Samsung prvý Galaxy Note, na ktorom som po celom slovensku kreslil komiksové portréty ľudí a aktuálna práca vo WLB.

 

Aký máte názor na aktuálne trendy, napr. flat, holo, material design? Je nejaký, ktorý preferujete?

Tak, môj názor je taký, že robiť dizajn v aktuálne nastavených trendoch nie je ťažké. Ťažké je robiť veci tak, aby boli dlhodobo funkčné a snažím sa to praktizovať Aj keď ešte je predo mnou dlhá cesta, ktorá asi nikdy neskončí, pretože vždy je kam sa posúvať.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *