Prvej verejnej vodíkovej stanici v Belgicku pomôže Toyota

Sú chvíle, kedy prelomové momenty možno označiť za skutočný prelom. V Belgicku sa 2.10. 2015 začala výstavba prvej verejnej vodíkovej čerpacej stanice, ktorú bude prevádzkovať spoločnosť Air Liquide.

  • Spoločnosť Air Liquide vybuduje v Belgicku prvú verejnú čerpaciu stanicu.
  • Podpredsedníčka flámskej vlády Annemie Turtelboom otvorene vyjadrila podporu pre vybudovanie vodíkovej infraštruktúry vo Flámsku.
  • Čerpacia stanica sa bude nachádzať na pozemku spoločnosti Toyota Motor Europe, ktorá ju bezplatne prenajme spoločnosti Air Liquide.
  • Spoločnosť Toyota Belgium začne v prvej polovici roka 2016 v Belgicku predávať model Mirai. Belgicko sa tak stane štvrtou európskou krajinou, kde sa začne predávať prvé sériovo vyrábané vozidlo poháňané palivovými článkami.

 
Vodíková čerpacia stanica bude otvorená pre verejnosť od polovice roku 2016. Výstavbu, údržbu a prevádzku bude mať na starosti spoločnosť Air Liquide na pozemku spoločnosti Toyota, ktorý susedí s výskumno-vývojovým a výcvikovým centrom Toyota Motor Europe (TME) v meste Zaventem. Spoločnosť TME udelila práva na bezplatné užívanie pozemku na 20 rokov.
V rámci projektu SWARM boli pre čerpaciu stanicu vyčlenené finančné prostriedky zo spoločného európskeho podniku pre palivové články a vodík – súkromne/verejné partnerstvo na podporu vývoja vodíkových aplikácií. Skupina Air Liquide sa aktívne podieľa na vývoji vodíkových staníc na celom svete, pričom doteraz vybudovala a dodala 75 vodíkových staníc.
Skupina nedávno oznámila, že v roku 2015 otvorí stanice v Nemecku, Dánsku a Francúzsku – čím plní svoj záväzok vybudovať prvú distribučnú vodíkovú sieť v Európe. Vytvorenie distribučnej infraštruktúry je jednou z najdôležitejších podmienok, ktorá umožní komerčné využívanie vozidiel na palivové články.
 

Toyota Mirai (foto: Toyota)


 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *