Kniha Fantázie od Silvie Švecovej je pre deti, ale nájdu sa v nej aj dospelí

Začiatkom tohto roka ste si mohli na stránkach 3Digital prečítať rozhovor so slovenskou umelkyňou Silviou Švecovou, ktorej sme sa pýtali na jej tvorbu, inšpirácie a budúcnosť. Pred niekoľkými týždňami sa Silvia ohlásila opäť s krásnym projektom Kniha Fantázie, ktorému by mal každý priaznivec domácej tvorby venovať pozornosť.

Kniha Fantázie je kniha s častokrát neurčitými ilustráciami, ktoré nútia čitateľa, aby sa stal spolutvorcom. Je to pestrá zmes rôznorodosti, do ktorej môžete dokresľovať, dopisovať, tvoriť a kreovať. Silvia tvrdí, že jej kniha je zážitkovou terapiou, nástrojom na uvoľnenie a pobavenie, pomáha pri abreakcii, rozvíja tvorivosť, predstavivosť, kreativitu, vizuomotoriku, jemnú motoriku, sústredenie pozornosti, divergentné myslenie i estetické cítenie.

 

Kniha Fantázie (Silvia Švecová) // fotíme smartfónom Sony Xperia X

Zdanlivé zameranie na deti je skutočne iba zdanlivé, pretože sa v ilustráciách nájde každý dospelý človek. Stačí sa trocha zapozerať, prečítať si niekoľko úvodných slov, zobrať do ruky ceruzku a zvyšok pôjde aj sám. Knihu Fantázie som od Silvie prijal s potešením, pretože sa mi zdala ako skvelé oživenie v tom pestrom mixe funkčných hračiek, ktoré dostávajú netere. V skutočnosti však kniha väčšmi oslovila všetkých dospelých.

Silvia píše, že jej kniha je vhodná pre deti i dospelých od 3 do 99 rokov, pre jednotlivcov, páry, rodiny, či skupiny. Kniha Fantázie pozostáva z 33 autorských ilustrácií a každá druhá strana je prázdna. Slúži na to, aby mohol čitateľ-spolutvorca popustiť uzdu fantázie a aby mohol knihu používať aj ako papierový notes na zapisovanie poznámok.

 

Kniha Fantázie (Silvia Švecová) // fotíme smartfónom Sony Xperia X

ROZHOVOR S AUTORKOU
Ako dlho vznikala Kniha Fantázie?

Silvia: Omaľovánka pre deti a dospelých Kniha Fantázie vznikala niekoľko mesiacov. Spúšťačom celej série ilustrácií bol Deň Otvorených Ateliérov v Malokarpatskom regióne. Počas otvorenia svojho ateliéru som vo voľnej chvíli začala kresliť do skicára minimalistické  obrázky. Potom som ich mala zrazu akosi viacej, a tak som ich spojila a „spravila som im domček“. Malý sen sa stal skutočnosťou. Sen ako prostredníctvom svojej tvorby odovzdávať kus seba, svoju lásku k umeniu a vytvárať ľuďom skvelý pocit zo života a z objavovania samého seba cez umenie.

 

Je to tvoje autorské dielo alebo si na jej tvorbe s niekým spolupracovala?

Silvia: Kniha Fantázie je mojím autorským dielom. Čo sa týka psychologického posudku, spolupracovala som s kamarátkou psychologičkou a zároveň riaditeľkou jazykovej škôlky, ktorá mi dala na ilustrácie odborné vyjadrenie. Pri grafickom spracovaní som spolupracovala so svojím skvelým manželom. Tlač mi zabezpečil kamarát. Spolupráca prišla prirodzene a bez nej to nejde. Všetkým som za to veľmi vďačná.

 

Je kniha pokračovaním tvojej bežnej tvorby alebo si vyskúšala aj niečo nové (techniky, postupy)?

Silvia: Kniha Fantázie je i pokračovaním mojej tvorby a zároveň je i v niečom iná, nová. Snažila som sa o minimalizmus a abstrakciu, čo už v mojej doterajšej tvorbe nie je novinka. Inakosť a nóvum je práve v tom, že som sa snažila zakomponovať do jednej kresby, minimálnymi grafickými prvkami – bod a čiara, viacero objektov, ktoré je potrebné hľadať.

Otáčaním ilustrácie do rôznych uhlov, či svetových strán, sa odkrývajú nové objekty a tvary. Niektoré sú hotovým objektom, iné je možné dokresliť alebo dokrášliť podľa vlastnej fantázie.

Hlavným cieľom bolo vytvoriť jednoduchú kresbu, ktorá už sama o sebe je zrozumiteľná a na druhej strane podporiť kreativitu a predstavivosť hľadaním nových objektov v objekte. Znie to asi komplikovane, ale je to prosté: stačí vziať napr. farbičky a pustiť sa do vymaľovania, fantázii sa medze nekladú.

Nemala som v úmysle napodobňovať mandalu či iné relaxačné antistresové omaľovánky, ktorých je v súčasnosti na trhu dosť veľa. Chcela som byť osobitá, ponúknuť zážitkové hľadanie a rozvíjanie fantázie cez objekty, ktoré nemajú iba jeden význam. Chcela som tým ukázať ľuďom cestu a nie cieľ.

Vymaľovaná Kniha Fantázie

Kde sa dá Kniha Fantázie kúpiť? Ak áno, kde a za koľko? :)

Silvia: Kniha Fantázie, čaká na vás v týchto obchodných miestach: Gorila Urban Space BA – kamenný obchod, v e-shope Gorila.sk – knižný supermarket, kníhkupectvo Artforum Pezinok, kníhkupectvo FOLLY Modra, Mestská knižnica Modra – Letná čitáreň KC, Libresso Books & Coffee Prešov.

Môžete si ju pozrieť v náhľade, prípadne i objednať na:

silviasvecova@gmail.com
https://www.behance.net/…/…/Kniha-Fantazie-omalovanka-nahlad
http://siskart.eu/

Odporúčaná cena je 5 Eur + poštovné, prípadne cena v príslušnom obchodnom mieste.

 

Bude aj pokračovanie?

V hlave už mám ďalšie tvorivé nápady na ilustrácie či projekty na podporu kreativity, no nebudem viac prezrádzať, aby som „šťastie nepredbehla“ :)

 

Za rozhovor ďakujem, autorka na otázky odpovedala prostredníctvom e-mailu.
Pýtal sa a autorský text pripravil Erik Stríž.

 

Vymaľovaná Kniha Fantázie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *