Budovali sme svet vo virtuálnej realite. Môžete aj vy, stačí vám mobil a ovládač.

Vďaka bezplatnej aplikácii VR Craft môžete sami vyskúšať, aké je to budovať svet vo virtuálnej realite vlastnými rukami. Potrebujete iba lacný bluetooth ovládač, headset VR a mobil.

 

Virtuálna realita je fenomén, o ktorom budeme ešte veľmi veľa počuť. Zatiaľ je to predovšetkým o zábave a o sledovaní panoramatických videí, avšak pomaly sa dostávajú do povedomia verejnosti aj praktické využitia tejto technológie. Už to bolo napísané tisíckrát, že VR je ideálna pre architektov a interiérových dizajnérov, ktorí môžu získať pocit skoro fyzickej prítomnosti v návrhu, ktorý sa ešte reálne nepostavil. Interiéroví dizajnéri zasa môžu klientom ukázať rekonštruovaný byt tak, ako keby v ňom skutočne stáli.

Prirodzene ma zaujímalo, či existuje možnosť, ako si už dnes, čo možno za najmenej peňazí, začať tvoriť vlastné svety vo virtuálnej realite. Áno, jedna z možností je napojiť si mobil na počítač, nainštalovať si potrebné 3D modelovacie programy a nejak sa dopracovať k tomu, že vyrobíte hru pre Android alebo k niečomu podobnému. To je ale dosť komplikované, ja som mal záujem o jednoduchosť a praktickosť. A našiel som, hoci s kompromismi: VR Craft.

VR Craft je aplikácia pre mobilné telefóny so systémom Android, ktorá sprístupňuje budovanie prostredia vo virtuálnej realite v jeho jednoduchej forme. Aplikácia je v podstate Minecraft VR bez možnosti multiplayera (zatiaľ), bez počítačom generovaných nepriateľov a bez striedania dňa s nocou. Sám autor aplikácie uvádza, že sa nechal inšpirovať hrou Minecraft PE.

Stačí pasívny VR headset (bez tlačidiel), smartfón Sony Xperia a lacný bluetooth ovládač

Okrem headsetu (napr. Google Cardboard) a vhodného mobilu potrebujete aj bluetooth ovládač. Kúpiť si ho môžete už od jedného eura cez Aliexpress, ja používam práve ten najlacnejší. Po potvrdení objednávky prišiel asi za dva týždne z Číny.

VR Craft vám po spustení pripomenie, že sa pripravuje aj funkcia multiplayer a dá vám na výber z dvoch prostredí – čistá rovina flat a štandardné prostredie s nekonečnými kopcami a stromami. Prostredie „hry“ je veľmi jednoduché, obsahuje farebné kocky, ktoré interpretujú trávu, hlinu, drevo, lístie a kamene. VR Craft nemožno nazvať hrou, pretože v nej s ničím a nikým nesúťažíte, iba budujete a meníte prostredie.

Stláčaním tlačidiel na ovládači, ktoré ste si definovali na začiatku hry (bez ich definovania vás hra nepustí ďalej) môžete meniť svoje prostredie, chodiť, skákať a lietať. Je to zábavné, v pozadí hraje príjemná hudba a na každú vašu akciu prislúcha nejaký zvuk, napríklad na vloženie novej kocky alebo búranie do zeme.

 

Screenshot aplikácie VR Craft pre Android

VR Craft vaše diela neukladá a musíte preto vždy začínať odznova. Je v prvom rade ukážkou toho, ako by mohlo v praxi vyzerať budovanie sveta vo virtuálnej realite a v reálnom 3D. Mňa vedel VR Craft zabaviť na dlhé desiatky minút.

Ocenil by som, keby bola použitá lepšia grafika a možnosť ukladania vytvorených svetov – v takom prípade by sa mohli dať exportovať aj do počítača a využívať ďalej na iné účely. Ale to je už úloha na šikovných vývojárov aplikácií.

 

Všetky aplikácie na Android testujeme na mobilnom telefóne Sony Xperia X s 5″ Full HD displejom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *